Πακέτο ΔΕΘ μέσω Βερολίνου και Χάγης

Πακέτο ΔΕΘ μέσω Βερολίνου και Χάγης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα Eurokinissi

Τα μέτρα του πακέτου της ΔΕΘ οριστικοποιούνται τις επόμενες μέρες. Για το 2020 εκτός από το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα, μεγάλη σημασία θα έχει να μπορέσει να συζητηθεί το ενδεχόμενο έμμεσης μείωσης των πλεονασμάτων

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μάρκ Ρούτε δεν θα έχουν φυσικά ως αντικείμενο τα μέτρα της ΔΕΘ. Ωστόσο ο Πρωθυπουργός θα αποκτήσει μια εικόνα για το πώς και πότε θα μπορέσει να έχει μια συζήτηση για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων.

Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε ο κ. Μητσοτάκης να επισκεφθεί το Βερολίνο μαζί με τον υπουργό οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα για να μπορέσει εκτός από τις συζητήσεις σε επίπεδο κορυφής να γίνει και τεχνική συζήτηση για τα σχέδια που έχει η Ελλάδα.

Για το 2020 εκτός από το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα, μεγάλη σημασία θα έχει να μπορέσει να συζητηθεί το ενδεχόμενο έμμεσης μείωσης των πλεονασμάτων με μια «τεχνική» παρέμβαση:

Την άθροιση των εσόδων ύψους 1,2 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων στα δημόσια έσοδα με βάση το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Μια τέτοια απόφαση δε θα αλλάξει σε τίποτα τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, αλλά θα δώσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο 0,7% του ΑΕΠ για τα έτη από το 2020 ως το 2022.

Κάτι τέτοιο, θα αυξήσει το ποσοστό ευελιξίας που θα έχει το οικονομικό επιτελείο για τις μειώσεις φόρων και τα υπόλοιπα μέτρα ελάφρυνσης που θέλει να εφαρμόσει από το 2020. Πολλά είναι αυτά που θέλει η ελληνική πλευρά να εφαρμόσει, εκ των οποίων πολλά θα βρίσκονται υπό αίρεση μέχρι και τον Οκτώβριο, που θα οριστικοποιηθεί το σχέδιο προϋπολογισμού για τον επόμενο χρόνο.

Οι εξαγγελίες της ΔΕΘ

Ωστόσο όπως και κάθε χρόνο ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να δώσει τις βασικές γραμμές της οικονομικής πολιτικής για την επόμενη χρονιά και το 2019 δεν θα αποτελέσει εξαίρεση σε αυτό.

Ο κ. Μητσοτάκης θα εξαγγείλει από την Θεσσαλονίκη την διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα και το πακέτο μείωσης φορολογίας των επιχειρήσεων.

Ως γνωστό το σχέδιο προβλέπει τη μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα έσοδα του 2019 και από τα 24% στο 20% για τα έσοδα του 2020. Παράλληλα και η φορολογία μερισμάτων θα μειωθεί από το 10% στο 5% . Τα μέτρα αυτά έχουν γίνει δεκτά με ικανοποίηση κατ’ αρχήν από τους δανειστές οι οποίοι έφτασαν να πουν ότι το πραγματικό δημοσιονομικό κόστος μπορεί να είναι λιγότερο από 500 εκ ευρώ αφού θα έχει πολλαπλασιαστικό θετικά αποτέλεσμα και στην ανάπτυξη αλλά και την απασχόληση.

Μαζί με το πακέτο για το σύνολο των επιχειρήσεων, αναμένεται και το επιμέρους πακέτο για την τόνωση της οικοδομής. Το συγκεκριμένο πακέτο, περιλαμβάνει την αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και του φόρου υπεραξίας για τρία χρόνια. Επίσης θα περιλαμβάνει την δυνατότητα της έκπτωσης από το φόρο του 40% ή 50% της δαπάνης, που θα γίνεται για αισθητική λειτουργική ή ενεργειακή αναβάθμιση παλιών και λιγότερο παλαιών κτηρίων.

Παράλληλα στο πλαίσιο επιτάχυνσης των επενδύσεων, οι μεγάλες αλλαγές που φέρνει το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο είναι η εκχώρηση του ελέγχου ένταξης και υλοποίησης επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα (σε πρώτη φάση στις εμπορικές τράπεζες), αλλά και η ψηφιακή χάρτα ακινήτων που θα είναι έτοιμη ως το 2021. Το δεύτερο αυτό μέτρο, δίνει την δυνατότητα σε κάθε επενδυτή να γνωρίζει την χρήση γης κάθε ακινήτου σε όλη την χώρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει την υλοποίηση μιας ακόμη προεκλογικής εξαγγελίας για τη χορήγηση στις οικογένειες ποσού 2.000 ευρώ σε κάθε νέα γέννηση από 1.1.2020, ως μία πρώτη συμβολική κίνηση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και τη στήριξη των νέων ζευγαριών.

Το μέτρο αυτό θα συμπληρωθεί αργότερα – μέσα στο 2020 – με το μέτρο που θέλει την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί του νοικοκυριού.

Τα μέτρα υπό αίρεση

Η μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο και την εστίαση στο 13%, παρότι θεωρείται σίγουρη, δεν είναι στα μέτρα αυτά καθώς θα πρέπει να υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος πριν εφαρμοστεί.

Μέτρα όπως η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 24% στο 22%, ο βασικός και από 13% σε 11% ο μειωμένος, λόγω της οριζόντιας φύσης τους και του μεγάλου δημοσιονομικού κόστους, θα πρέπει να αναμένονται από το 2021 και μετά.

Το ίδιο και η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας από το 22% στο 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ που θα ελαφρύνει σημαντικά όσους έχουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με φορολογική δαπάνη ύψους 2 δισ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα