Παρατείνεται μέχρι τέλος Μαΐου το Γέφυρα 2

Παρατείνεται μέχρι τέλος Μαΐου το Γέφυρα 2
Καταστήματα λιανεμπορίου στην Αττική Eurokinissi

Μετά από ολιγοήμερες διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς βρέθηκε η χρυσή τομή καθώς η ελληνική πλευρά ζητούσε παράταση του προγράμματος μέχρι τέλος Ιουνίου και σήμερα αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις.

Την παράταση του προγράμματος «Γέφυρα 2» μέχρι τέλος Μαΐου θα ανακοινώσει σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας πρόσφατο σχετικό δημοσίευμα του NEWS 24/7.

Μετά από ολιγοήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των Θεσμών βρέθηκε η χρυσή τομή καθώς η ελληνική πλευρά ζητούσε παράταση του προγράμματος μέχρι τέλος Ιουνίου και σήμερα αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις.

Μεταξύ των επιχειρημάτων που επικαλέστηκε το Υπουργείο Οικονομικών ήταν η αδυναμία των λογιστών να εξυπηρετήσουν τα αιτήματα των επιχειρήσεων λόγω φόρτου εργασίας και αργιών.

Σημειώνεται ότι οι δανειολήπτες με επιχειρηματικά δάνεια για να λάβουν την κρατική επιδότηση μέσω του προγράμματος «Γέφυρα 2», είχαν περιθώριο μέχρι χθες καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες έκλεισε στις 9 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Οικονομικών (http://www.keyd.gov.gr / ή http://ofeiles.gov.gr) έχουν μέχρι σήμερα υποβληθεί περισσότερες από 23.000 αιτήσεις όταν οι δυνητικά ωφελούμενοι έχουν εκτιμηθεί σε περισσότερους από 100.000.

Ωστόσο, οι τελικοί δικαιούχοι θα προκύψουν ύστερα από την εξέταση της αίτησης, η οποία γίνεται ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειάζεται η επισύναψη στοιχείων και δικαιολογητικών που υπάρχουν σε τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης δανείων και σε δημόσιους φορείς.

Ικανοποίηση στις τράπεζες

Την ίδια στιγμή η λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων στο Πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ και η παράταση προκαλεί ικανοποίηση στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Όπως εξηγεί έμπειρος τραπεζίτης στο news247.gr με την λειτουργία των προγραμμάτων Γέφυρα Ι και ΙΙ οι τραπεζικοί ισολογισμοί γλυτώνουν από ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων που δημιουργεί η πανδημία, αποτρέπεται η περαιτέρω επιβάρυνσή των τραπεζών με προβλέψεις που θα μείωναν την κερδοφορία τους ενώ θα διευκολυνθεί η προσπάθεια τους για την δραστική μείωση των κόκκινων δανείων.

Από την άλλη, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες κερδίζουν χρόνο προσβλέποντας στο τέλος της πανδημίας και στην ανάκαμψη της οικονομίας που θα τους επιτρέψει να επανέλθουν στην κανονική εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους τα τραπεζικά επιτελεία μέσω των Προγραμμάτων Γέφυρα Ι και ΙΙ, επιδοτούνται ή θα επιδοτηθούν για 9 μήνες οι δόσεις περίπου 250.000 δανείων, συνολικού ποσού της τάξεως των 4,5 δισ. ευρώ.

Τι προβλέπει το Γέφυρα 2

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα παρέχει συνεισφορά του Δημοσίου στη μηνιαία δόση των επιχειρηματικών δανείων των επιλέξιμων δανειοληπτών, η οποία διαμορφώνεται ως εξής:

α) Για οφειλές εξυπηρετούμενες ή οφειλές που παρουσίαζαν καθυστέρηση μέχρι 90 ημέρες στις 31.12.2020: στο 90% της μηνιαίας δόσης για τους 3 πρώτους μήνες, στο 80% για τους επόμενους 3 και στο 70% για τους δύο τελευταίους μήνες.

β) Για οφειλές που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των ενενήντα 90 ημερών στις 31.12.2020: στο 80% της μηνιαίας δόσης για τους 3 πρώτους μήνες, στο 70% για τους επόμενους 3 και στο 60% για τους δύο τελευταίους μήνες.

γ) Για οφειλές που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών στις 31.12.2020 και επιπλέον είχαν καταγγελθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή από τον χρηματοδοτικό φορέα, ακόμα και αν στη συνέχεια ρυθμίστηκαν με συμφωνία οφειλέτη και χρηματοδοτικού φορέα: στο 50% της μηνιαίας δόσης για τους 3 πρώτους μήνες, στο 40% για τους επόμενους 3 και στο 30% για τους δύο τελευταίους μήνες.

Βήμα – βήμα η διαδικασία

Για την λήψη της επιδότησης, η επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας υποβάλλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών. Στη συνέχεια, γίνεται ο έλεγχος επιλεξιμότητας, κατά τον οποίο διενεργούνται έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων, με σκοπό να διαπιστωθεί κατά πόσο πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας του οφειλέτη. Στο στάδιο αυτό αντλούνται αυτόματα στοιχεία από βάσεις δεδομένων του Δημοσίου και των τραπεζών ή των διαχειριστών δανείων.

Ακολούθως, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας, εκδίδεται ηλεκτρονικά η Απόφαση Έγκρισης Επιδότησης και ο οφειλέτης ειδοποιείται σχετικά με ηλεκτρονικό μήνυμα – email.

Στην περίπτωση μη εξυπηρετούμενου δανείου, έπεται η συνεννόηση του οφειλέτη με την τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείων για τη ρύθμιση του δανείου, ώστε να μπορεί να λάβει την επιδότηση.

Η κρατική επιδότηση καταβάλλεται:

• Εάν το επιχειρηματικό δάνειο είναι εξυπηρετούμενο, τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά 1 μήνα μετά την έγκριση της επιδότησης. Η καταβολή της 1ης δόσης θα διενεργηθεί στις 31 Μαΐου και θα αφορά αναδρομικά και στη δόση δανείου του Απριλίου.

• Εάν το επιχειρηματικό δάνειο είναι μη εξυπηρετούμενο, τότε ο οφειλέτης θα πρέπει πρώτα να ρυθμίσει το δάνειό του, το αργότερο έως τις 15 Ιουλίου, και εν συνεχεία θα γίνει η καταβολή της επιδότησης, η οποία ξεκινά 1 μήνα μετά τη σύναψη σύμβασης ρύθμισης δανείου με την τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείου.

Η καταβολή της επιδότησης θα πραγματοποιείται κατά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Από τη στιγμή που καταβληθεί η 1η δόση της επιδότησης, τότε το Κράτος καταβάλλει την επιδότηση για τους επόμενους μήνες, έτσι ώστε η συνολική επιδότηση να έχει διάρκεια 8 μηνών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα