Πάρτι κερδοσκόπων για λίγες ώρες απεργίας

ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ  ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ  ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΞΕΜΕΙΝΑΝ ΑΠΟ ΒΕΝΖΙΝΗ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ/PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ
ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΞΕΜΕΙΝΑΝ ΑΠΟ ΒΕΝΖΙΝΗ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ/PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ PHASMA

Έληξε το μαρτύριο της σταγόνας για τους οδηγούς, καθώς οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους. Ο πανικός των πολιτών οδήγησε σε ουρές και κερδοσκοπία. Ετοιμάζει πλαφόν το υπουργείο Ανάπτυξης (Vids)

Λίγες ώρες κράτησε τελικά η απεργία στα ΕΛΠΕ, αλλά ήταν αρκετές για να πανικοβληθούν οι πολίτες και να επωφεληθούν οι κερδοσκόποι. Το απόγευμα της Τρίτης, το Σωματείο των Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια αποφάσισε την αναστολή της απεργίας, που άρχισε τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου, από το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ενιαίο μισθολόγιο, εξαιρούνται τα ΕΛΠΕ.

"H Σύμβαση Εργασίας που καθορίζει τους όρους αμοιβών και εργασίας συνεχίζει να ισχύει έτσι όπως έχει συμφωνηθεί. Το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης εξαιρεί τα ΕΛΠΕ", αναφέρει το Σωματείο.

"Μπροστά στην εξέλιξη της αλλαγής του νομοσχεδίου, το Σωματείο σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα σήμερα το απόγευμα 11/10/11 την αναστολή της απεργίας".

Πανικόβλητοι στα πρατήρια

Από το βράδυ της Δευτέρας, όταν και μεταδόθηκε η είδηση της απεργίας, πανικόβλητοι οδηγοί έσπευσαν στα πρατήρια για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αφενός να παρατηρηθούν ελλείψεις στα βενζινάδικα από το πρωί της Τρίτης, αφετέρου να υπάρξουν φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Αρκετοί καταναλωτές πλήρωσαν τη βενζίνη έως και 35 λεπτά ακριβότερα το λίτρο καθώς πολλά πρατήρια ξέμειναν από απλή αμόλυβδη και διέθεταν στους οδηγούς μόνο βενζίνη 100 οκτανίων η τιμή της οποίας κλιμακώνεται μέχρι 2 ευρώ το λίτρο.

Πηγές της αγοράς ανέφεραν ότι ο εφοδιασμός των πρατηρίων γινόταν κανονικά από τις εγκαταστάσεις των περισσότερων εταιριών εμπορίας και ότι δεν υπάρχει άμεσο πρόβλημα στην αγορά, ωστόσο ο φόβος της έλλειψης και οι μνήμες από παλαιότερες απεργίες, οδήγησαν σε σκηνές απείρου κάλλους με οδηγούς να διαπληκτίζονται για λίγη βενζίνη.

Πάντως ότι η τροφοδοσία με καύσιμα, τόσο από τα εγχώρια διυλιστήρια όσο και από εισαγωγές θα διακοπεί εφόσον πραγματοποιηθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν ανακοινώσει οι τελωνειακοί υπάλληλοι για την ερχόμενη εβδομάδα.

Την επιβολή πλαφόν ετοιμάζει το υπουργείο

Στην επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων σε όλη τη χώρα, πρόκειται να προβεί το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, στην περίπτωση που δεν εξορθολογιστούν οι τιμές στα πρατήρια, οι οποίες σήμερα έδειξαν ανοδικές τάσεις.

Ανεξάρτητα από τη λήξη της απεργίας των εργαζομένων στα διυλιστήρια που εκτιμάται από το υπουργείο ότι ευνόησε τις κερδοσκοπικές συμπεριφορές λόγω της ανησυχίας του κόσμου για ελλείψεις στα καύσιμα και έστειλε τους οδηγούς για εσπευσμένη τροφοδοσία υγρών καυσίμων, το υπουργείο θα προχωρήσει και αύριο σε ελέγχους και αν δει ότι το φαινόμενο των αυξημένων τιμών διατηρείται θα επιβάλλει πλαφόν σε όλους τους νομούς της χώρας.

Η σχετική υπουργική απόφαση είναι ήδη έτοιμη από σήμερα ώστε να εφαρμοστεί άμεσα.

Σημειώνεται ότι τα ελεγκτικά κλιμάκια του υπουργείου, διαπίστωσαν καπέλο στις τιμές της τάξεως των 5 και 6 λεπτών το λίτρο. Ωστόσο ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Σ. Ξυνίδης, έκρινε πως θα πρέπει να τηρηθεί στάση αναμονής για μια ημέρα, λόγω του ότι ανεστάλη η απεργία στα διυλιστήρια.

Στην περίπτωση που την Τετάρτη δεν διαπιστωθεί αποκλιμάκωση των τιμών, θα τεθεί πλαφόν, με ανώτατη τιμή ανά νόμο, τη μέση τιμή της περασμένης Δευτέρας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αγορά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στερεύει η αγορά από καύσιμα

SHARE:

24Media Network