Πέφτουν οι υπογραφές για την τεχνική συμφωνία

Ευρωπαϊκή σημαία στην Ακρόπολη
Ευρωπαϊκή σημαία στην Ακρόπολη AP

Εντός της ημέρας αναμένεται να έχουμε τεχνική συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση μετά από τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων

Στις τελευταίες ώρες της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς αναμένεται να κλειδώσουν τα υπερπλεονάσματα για το 2018 και το 2019 τα οποία πλέον οι δανειστές παραδέχονται ότι είναι «μόνιμα» και άρα μπορούν να διατεθούν όχι ως έκτακτο μέρισμα όπως το 2016 και 2017 αλλά για μόνιμες ελαφρύνσεις.

Η συζήτηση για το ύψος των υπερπλεονασμάτων θα φέρει και την πρώτη συζήτηση για την κατεύθυνση των μέτρων ελάφρυνσης που θα χρηματοδοτήσουν από το τέλος του χρόνου και μετά.

ADVERTISING

Τούτο χωρίς να υπολογίζονται τα αντίμετρα που έχουν προγραμματιστεί και ψηφιστεί για το 2019 . Ένα από αυτά έκλεισε χθες και αφορά την διεύρυνση του στεγαστικού επιδόματος σε περίπου 1,2 εκατ. νοικοκυριά τα οποία είτε πληρώνουν νοίκι είτε δυσκολεύονται να πληρώσουν το στεγαστικό τους . Το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί είναι 600 εκατ. ευρώ και για την καταβολή του εισοδήματος θα υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο το οποίο θα ξεκινά από τα 8.500 ευρώ ετήσιο εισόδημα για μονοπρόσωπα νοικοκυριά και θα φτάνει τα 24.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά .

Στα εργασιακά οι δανειστές έχουν πάρει τις προτάσεις που υπουργείου εργασίας για την εκπροσώπηση στις κλαδικές συμβάσεις εργοδοτών οι οποίες εκπροσωπούν το 50 % συν 1 των εργαζόμενων του συγκεκριμένου κλάδου.

Σε ότι αφορά στην εφαρμογή του ασφαλιστικού με την ολοκλήρωση του επανυπολογισμού των συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου όσο και με την απονομή καθυστερούμενων συντάξεων, κρίθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων

Στα κόκκινα δάνεια είχαμε την αποδοχή των θεσμών στο ελληνικό αίτημα να μπορούν να ρυθμίζονται μέσω του εξωδικαστικού μέχρι και σε 120 δόσεις τα χρέη και του 2017. Ως γνωστό ένα βασικό αντικίνητρο στην ένταξη της διαδικασίας ήταν το γεγονός ότι ο σχετικός νόμος προέβλεπε την ρύθμιση των χρεών μέχρι και τις 31/12/2016 αποκλείοντας όσους είχαν νέα χρέη το 2017 .

Σε ότι αφορά στην επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μέσω του νόμου Κατσέλη που λήγει στο τέλος του 2018 ο στόχος παραμένει αλλά μάλλον αναβάλλεται για αργότερα μέσα στο χρόνο. Τούτο διότι εκτιμήθηκε ότι μετά τον Αύγουστο και ανάλογα με την ελευθερία που θα έχει η ελληνική πλευρά η διαπραγμάτευση του θέματος θα είναι πιο εύκολη.

Τα τελευταία μέτρα

Το πρωί της τελευταίας ημέρας των διαπραγματεύσεων θα είναι κενό αφού οι δανειστές θα πρέπει να ολοκληρώσουν το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας.

Λίγο μετά το μεσημέρι οι δύο πλευρές θα επανέλθουν για να επικυρώσουν την τεχνική συμφωνία σε επίπεδο θεσμών (Stuff Level Agreement) το οποίο θα εγκριθεί και από το Eurogroup της Πέμπτης.

Στην συνέχεια η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα έχει περίπου 20 ημέρες μέχρι και τις 15 Ιουνίου για να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα που θα συμφωνηθεί να ολοκληρωθούν για να θεωρείται περαιωμένη η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τελική ευθεία με δύσκολα μέτωπα

ΥΠΟΙΚ: Ημέρα κλειδί για τεχνική συμφωνία η Παρασκευή

SHARE:

24Media Network