Πλαφόν στη βενζίνη σε 3 νομούς

Πλαφόν στη βενζίνη σε 3 νομούς

Το υπουργείο Ανάπτυξης επαναφέρει το πλαφόν στην τιμή των υγρών καυσίμων για τους νομούς Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και Χίου. Πλαφόν και στην ανώτατη τιμή χονδρικής πώλησης

Από τα ξημερώματα του Σαββάτου, 6 Αυγούστου, επιβάλλεται ανώτατη τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης στους νομούς Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και Χίου.

Το υπουργείο Ανάπτυξης επιβάλλει πλαφόν και στην ανώτατη τιμή χονδρικής πώλησης στα Δωδεκάνησα και τη Χίο.

Το πλαφόν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα διατηρηθεί "για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο", καθώς στις περιοχές αυτές παρατηρούνται "αδικαιολόγητα υψηλές λιανικές τιμές, παρά το γεγονός ότι υπόκεινται στο καθεστώς του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ (16%)".

Η ανώτατη τιμή πώλησης για κάθε νομό πλέον διαμορφώνεται ως εξής:

- Δωδεκάνησα: 1,704 €/λ

- Κυκλάδες: 1,705 €/λ

- Χίος: 1,719 €/λ

Οι ανώτατες τιμές χονδρικής  διαμορφώνονται ως εξής:

- Δωδεκάνησα: 1,634 €/λ

- Χίος: 1,649 €/λ

ΟΒΕ: "Απαράδεκτη η εφαρμογή πλαφόν"

"Απαράδεκτη και επιλεκτική" χαρακτηρίζει την εφαρμογή πλαφόν στα καύσιμα η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος. «Δυστυχώς, η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά δεν τόλμησε να το εφαρμόσει, όπως σαφέστατα ορίζει το άρθρο 20 του νόμου 3054/2002 για όλα τα στάδια διακίνησής της'' σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία και προσθέτει ότι η κυβέρνηση περιορίζεται στο να εφαρμόζει επιλεκτικά το νόμο καθορίζοντας για τις Κυκλάδες μόνο τη τιμή λιανικής, ενώ για Δωδεκάνησα και Χίο την τιμή λιανικής και χονδρικής.

''Η αδικία και η άνιση μεταχείριση είναι οφθαλμοφανής. Επιπλέον και εκεί που επιβάλει ανώτατη τιμή χονδρικής, χθες και σήμερα συνάδελφοι αγόρασαν υψηλότερα από τη τιμή που όρισε το υπουργείο. Ο επόμενος εφοδιασμός των πρατηρίων αυτών θα είναι μετά από 5 με 7 ημέρες. Η ζημία θα είναι μεγάλη'' αναφέρει η ΟΒΕ εκτιμώντας ότι οι βενζινοπώλες που τους επιβάλλεται μονομερές πλαφόν μόνο στη λιανική θα είναι και πάλι όμηροι της ελεύθερης διαμόρφωσης των τιμών στα προηγούμενα στάδια.

Η ομοσπονδία υποστηρίζει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ότι εμφανίζονται γενικευμένα κρούσματα χονδρικών τιμών ίσων ή μεγαλύτερων από το πλαφόν με αποτέλεσμα να αδυνατούν να λειτουργήσουν τα πρατήρια και να απειλούνται με αυτόφωρο και βαριά πρόστιμα.

Προειδοποιεί δε ότι ενδεχομένως υπάρξουν, και με αυτή την απόφαση του υπουργείου, τα ίδια φαινόμενα όπως με το πλαφόν του περασμένου Μαΐου που στις περιοχές που δεν μπήκε πλαφόν και στη χονδρική οι πρατηριούχοι αγόραζαν ακριβότερα από την ανώτατη τιμή λιανικής που όριζε το πλαφόν.

Απειλούν με κλείσιμο πρατηρίων

Με κλείσιμο των πρατηρίων τους απειλούν οι πρατηριούχοι στην Κω για την επιβολή του πλαφόν στις λιανικές τιμές υγρών καυσίμων.

Το Σωματείο Βενζινοπωλών Κω, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι τα μέλη του αγοράζουν την αμόλυβδη 1,69 ευρώ το λίτρο, πωλούν 1,75 ευρώ το λίτρο και το πλαφόν σημαίνει λουκέτο σε πολλές επιχειρήσεις.

Επίσης, το σωματείο καταγγέλλει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες αδρανούν να παρέμβουν για τη λειτουργία στο νησί πρατηρίου που εδώ και τριάμισι χρόνια υποτίθεται ότι έχει σφραγιστεί και για παράνομες εγκαταστάσεις εταιρείας πετρελαιοειδών, που δουλεύουν κανονικά.

Οι πρατηριούχοι εκτιμούν ότι στόχος του υπουργείου είναι να ελέγχεται η αγορά από λίγες εταιρείες, που ενδιαφέρονται και για τη λιανική.

SHARE:

24Media Network