“Πλώρη” για το Χρηματιστήριο βάζει το Ελ. Βενιζέλος

“Πλώρη” για το Χρηματιστήριο βάζει το Ελ. Βενιζέλος
Ελ. Βενιζέλος SOOC

Προς ακύρωση οδεύει η πώληση του 30% του αεροδρομίου που βάζει πλώρη για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ποιοι άλλοι διαγωνισμοί "τρέχουν".

Πλώρη για το Χρηματιστήριο Αθηνών βάζει το Αεροδρόμιο της Αθήνας, Ελ. Βενιζέλος ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα υποβληθούν οι προσφορές για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Ηγουμενίτσας. Παράλληλα τρέχουν και οι σημαντικοί διαγωνισμοί για την Εγνατία και την Αττική Οδό.

Σε χθεσινή συνάντηση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ με δημοσιογράφους έγινε αναφορά στη πώληση του ποσοστού που κατέχει το Ταμείο και οι εξελίξεις είναι ενδιαφέρουσες. Όπως φαίνεται ο τρέχων διαγωνισμός για την πώληση του 30% του αεροδρομίου της Αθήνας οδεύει προς ακύρωση.

Όπως σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, ο διαγωνισμός μετράει 3 χρόνια στα οποία έχουν αλλάξει πολλά. Υπάρχουν σκέψεις για το αν θα πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία με τους εννέα ενδιαφερομένους σε αυτό το μεγάλο διάστημα. Υπογράμμισε μάλιστα πως “Κοιτάμε πολύ προσεκτικά τι θα κάνουμε και πιστεύω πως σύντομα θα λάβουμε τις αποφάσεις για το μέλλον του διαγωνισμού”. Ωστόσο άφησε ανοιχτό σοβαρό ενδεχόμενο για την αλλαγή μοντέλου πώλησης του ποσοστού.

Πιο συγκεκριμένα φαίνεται πως εξετάζεται σοβαρά η είσοδος του αεροδρομίου Ελ.Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μέσω αυτού να επιχειρηθεί η πώληση του 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό θα σημάνει την ακύρωση της τρέχουσας διαδικασίας η οποία ούτως ή άλλως είχε ξεκινήσει σε τελείως διαφορετικές συνθήκες.

Θα πρέπει να επισημάνουμε πως για να γίνει κάτι τέτοιο θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση η οποία δεν γνωρίζουμε προς το παρόν πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί.

Για την εξέλιξη των διαγωνισμών για τα περιφερειακά λιμάνια, σημείωσε πως στις 5 Αυγούστου θα δοθούν δεσμευτικές προσφορές για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και στις 29 Ιουλίου για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Παράλληλα συνεχίζεται ο διαγωνισμός για το λιμάνι του Ηρακλείου όπου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εννέα επενδυτικά σχήματα.

Ανακαίνιση και αναβάθμιση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας

Το ΤΑΙΠΕΔ παράλληλα προχωρά και στην ανακαίνιση-αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας. Έως το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσει η δημοπράτηση των έργων σε πέντε νοσοκομεία, με την ολοκλήρωση της αδειοδότησης και της σύνταξης των τευχών δημοπράτησης.

Αφορά τα εξής νοσοκομεία:

– Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).
– Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης.
– Θριάσιο.
– Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.
-Άγιος Παύλος Θεσσαλονίκης.

Αυτή την εποχή ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός (εκκρεμεί η ανάδειξη αναδόχων) για τη συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και μελετητών. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η εκπόνηση μελετών για τον Ευαγγελισμό, το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και για 156 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα.

Αττική και Εγνατία Οδός

Αναφορικά με τους δύο μεγάλους διαγωνισμούς για την Αττική και την Εγνατία Οδό έχουμε σημαντικές εξελίξεις. Για την Αττική Οδό και την νέα περίοδο παραχώρησης, στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιουλίου, θα εγκριθεί το πλαίσιο που θα διέπει τη διαδικασία υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών (Request for Binding Offers) και θα δοθεί πρόσβαση στους προεπιλεγέντες επενδυτές στο VDR.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η ανάρτηση του αρχικού σχεδίου Σύμβασης Παραχώρησης θα γίνει το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου και η υποβολή οικονομικών προσφορών αναμένεται εντός του Α τριμήνου του 2023.

Για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού αναμένεται η ολοκλήρωση των χρηματοδοτικών και κατασκευαστικών συμφωνιών και κατάθεσή τους μαζί με τα υπόλοιπα έγγραφα του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης. Να θυμίσουμε πως ανάδοχο έχει κηρυχθεί το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-EGIS PROJECTS.

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα

Εξελίξεις έχουμε και στο project για την Αθηναϊκή Ριβιέρα που αφορά στην κατασκευή ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου συνολικού μήκους 22 χλμ. Το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθεί η μελέτη για τη χάραξη η οποία έχει συμφωνηθεί με τους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Περιφέρεια Αττικής και Δήμοι). Σήμέρα έχει κατατεθεί τεχνικό δελτίο στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ) και αναμένεται έγκριση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα