Ποιοι αγόρασαν το 10ετές ομόλογο

Η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης EUROKINISSI

Το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης βρίσκεται σε χέρια επενδυτών που θα διακρατήσουν τους ελληνικούς τίτλους ως αποταμιευτικό προϊόν και δεν θα μεταπωλήσουν άμεσα επηρεάζοντας προς τα κάτω την τιμή και προς τα πάνω την απόδοση του ομολόγου.

Διαχειριστές διαθεσίμων και ιδιωτικές τράπεζες δηλαδή μακροπρόθεσμοι επενδυτές απορρόφησαν το 89 % της έκδοσης του 10ετoύς ομολόγου που διέθεσε ο ΟΔΔΗΧ αφήνοντας στα κερδοσκοπικά κεφάλαια μόνο το 11% της έκδοσης.

Κατακόρυφη ήταν η αύξηση της ποιότητας των επενδυτών που τοποθετήθηκαν στο νέο δεκαετές ελληνικό τίτλο αφού από τα 2,5 δισ. που αντλήθηκαν από την έκδοση 2,225 δισ. προήλθε από μακροπρόθεσμους επενδυτές (το λεγόμενο Real money) ενώ τα κερδοσκοπικά κεφάλαια ( Hedge Funds) απορρόφησαν μόνο 275 εκ ευρώ.

ADVERTISING

Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης βρίσκεται σε χέρια επενδυτών που θα διακρατήσουν τους ελληνικούς τίτλους ως αποταμιευτικό προϊόν και δεν θα μεταπωλήσουν άμεσα επηρεάζοντας προς τα κάτω την τιμή και προς τα πάνω την απόδοση του ομολόγου.

Με άλλη μια άλλη ανάλυση που έδωσε στην δημοσιότητα ο ΟΔΔΗΧ συνολικά ιδιωτικές τράπεζες και διαχειριστές διαθεσίμων υπέβαλαν 380 από τις συνολικά 419 προσφορές που εγγράφησαν στο βιβλίο προσφορών για το ελληνικό ομόλογο το προέρχονταν από μακροπρόθεσμους επενδυτές δηλαδή διαχειριστές διαθεσίμων ( 68% ) Τράπεζες και ειδικές επενδυτικές τράπεζες ( 14,5% ) και 4% από ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία αφήνοντας ένα ποσοστό μόνο 11% στα Hedge Funds και 2,5% σε μικρότερους επενδυτές.

Στην γεωγραφία του η διάθεση του ελληνικού ομολόγου ήταν μάλλον ευρωπαϊκή υπόθεση αφού μόνο το 8% των προσφορών προήλθαν από τις ΗΠΑ και 0,5% από χώρες εκτός Ευρώπης . Το μεγαλύτερο μερίδιο της έκδοσης ( 37,5% ) απορροφήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το 12% αγοράστηκε από Έλληνες θεσμικούς το 9,5% από την Γερμανία άλλο 9,5% από την Γαλλία, 6,5% από την Ιταλία 6% από τις Βόρειες χώρες (Σκανδιναβική Χερσόνησο και Δανία) 5,5% από την Ιβηρική χερσόνησο και 5,5% από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ομόλογα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Το Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ από το 10ετές ομόλογο - Στο 3,9% το επιτόκιο

Τσακαλώτος: Ευχαριστούμε τη ΝΔ για τη σημαντική συνεισφορά της στην επιτυχή έκδοση του 10ετούς ομολόγου

SHARE:

24Media Network