Politico: Η πρόταση της Ελλάδας για τον τουρισμό

Politico: Η πρόταση της Ελλάδας για τον τουρισμό
Αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" (Αρχείο) AP

Η Αθήνα δεν προτείνει ολικό άνοιγμα των συνόρων, αλλά επιδιώκει μία "κατανόηση" ως προς το γεγονός ότι όσοι ταξιδεύουν θα πρέπει να υπόκεινται σε ελέγχους, αναφέρει το Politico.

Oμαλή επιστροφή στην ελευθερία μετακινήσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Politico, το οποίο επικαλείται non paper της Αθήνας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Στόχος μας είναι η επανέναρξη των ταξιδιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι τις 15 Ιουνίου, όπου αυτό είναι εφικτό», φέρεται να αναφέρει το non paper.

Η Αθήνα φαίνεται πως θέλει μία “ισότιμη μεταχείριση”, όλων των ταξιδιωτών και να αποφευχθούν τυχόν “εθνικές προκαταλήψεις” στα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα που θα υιοθετηθούν, καθώς και την μέγιστη διευκόλυνση στις μετακινήσεις από και προς την χώρα διαμονής. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουν την διάσπαση της ενιαίας αγοράς στην περίπτωση των υπηρεσιών τουρισμού», αναφέρει το έγγραφο και τονίζει ότι δεν θα έπρεπε να τίθεται ζήτημα “καραντίνας ή άλλων δυσανάλογων ή αποτρεπτικών απαιτήσεων με την επιστροφή τους”.

Η Αθήνα ωστόσο, αναφέρει το Politico, δεν προτείνει ολικό άνοιγμα των συνόρων, αλλά επιδιώκει μία “κατανόηση” ως προς το γεγονός ότι όσοι ταξιδεύουν θα πρέπει να υπόκεινται σε ελέγχους, είτε αντισωμάτων είτε μοριακούς, το τριήμερο πριν το ταξίδι τους, ενώ τάσσεται κατά των διακρίσεων ως προς τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ ανάλογα με τα μέσα μεταφοράς.

“Τα Μέσα θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν ταυτόχρονα και με αναλογικά πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τις πιο απομακρυσμένες χώρες της Ένωσής μας να μείνουν πίσω”.

Σύμφωνα με το Politico, η Αθήνα προτείνει και την πλήρωση των πτήσεων καθώς, εάν η μεσαία θέση παραμένει κενή, “θα καταστήσει τις πτήσεις ακριβές, με αμφισβητούμενα υγειονομικά οφέλη”.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδώσει οδηγία με την οποία καλεί τα κράτη μέλη της συνθήκης Σένγκεν καθώς και τα συνδεδεμένα με αυτήν κράτη, να παρατείνουν τον περιορισμό των εισερχόμενων στη ζώνη Σένγκεν πτήσεων έως τις 15 Ιουνίου.

Διακοπές στο εξωτερικό «δεν προβλέπονται» λέει ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας

Οι Βρετανοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι τα ταξίδια στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι δεν αποτελούν πιθανότητα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας, Ματ Χάνκοκ.

Ερωτηθείς σχετικά σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Χάνκοκ ανέφερε χαρακτηριστικά: “Το συμπέρασμα είναι ότι πιθανότατα οι πολυήμερες, πολυτελείς διακοπές στο εξωτερικό δεν προβλέπονται για αυτό το καλοκαίρι”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα