Πολιτική και οικονομική “νάρκη” τα χρέη της πανδημίας – Το νέο παζάρι με τους θεσμούς

Πολιτική και οικονομική “νάρκη” τα χρέη της πανδημίας – Το νέο παζάρι με τους θεσμούς
Υπουργείο Οικονομικών EUROKINISSI//ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η 11η  φάση της μεταμνημονιακής αξιολόγησης ξεκινά σταδιακά σε τεχνικό επίπεδο με την παρουσία στην Αθήνα των ειδικών κλιμακίων, που στη συνέχεια θα δώσουν τη σκυτάλη στους επικεφαλής, οι οποίοι αναμένονται περίπου στις 15 του μήνα.

Κεντρικό ζήτημα στη νέα αξιολόγηση των θεσμών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, που είναι η 11η στη σειρά, είναι η ρύθμιση για τις  οφειλές που συσσωρεύτηκαν στην πανδημία.

Άλλωστε το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να έχει ετοιμάσει τη ρύθμιση αυτή, αφού συμφωνηθεί με τους θεσμούς ώστε να το έχει στην «πολιτική φαρέτρα» του, ως το τελευταίο μέτρο που θα επισφραγίζει την ολοκλήρωση της περιόδου στήριξης της οικονομίας,  αλλά και θα σημάνει την εκκίνηση της κανονικότητας. Βέβαια όλα τούτα θα γίνουν εφόσον η πανδημία κοπάσει και μπει σε ρότα και πάλι η οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό και γνωρίζοντας ότι η δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών της πανδημίας θα είναι και κριτήριο βιωσιμότητας για πολλά νοικοκυριά κι επιχειρήσεις το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να διασφαλίσει διευρυμένη περίμετρο ένταξης στις ρυθμίσεις αλλά και πολυάριθμες δόσεις. Βέβαια με βάση την εμπειρία όλα αυτά αντιμετωπίζονται πάντα με σκεπτικισμό από τους θεσμούς που επιδιώκουν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και ολιγάριθμες δόσεις ώστε να μην διαταραχτεί, όπως λένε η κουλτούρα πληρωμών.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά, τα χρέη τα οποία μπορούν να ενταχθούν σε μια νέα βελτιωμένη ρύθμιση ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ (2 δισ. ευρώ απλήρωτοι φόροι κατά τη διάρκεια της πανδημίας και περίπου 5 δισ. ευρώ οφειλές από τα προγράμματα της επιστρεπτέας προκαταβολής).

Πάντως στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι να βρεθεί λύση ώστε να καλυφθούν οι οφειλές της πανδημίας και να μην υπάρξει μεγάλο πολιτικό πρόβλημα. Ήδη πολλοί φορείς, άλλωστε, που κυρίως εκπροσωπούν ΜμΕ, έχουν «σηκώσει» το θέμα

Ενδεικτικές οι συνεχείς τοποθετήσεις τόσο του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργου Καββαθά, του προέδρου του Βιοτεχνικού επιμελητηρίου Αθηνών, του προέδρου του ΕΒΕΑ Κώστα Μίχαλου που ζητούν διαγραφή μέρους των οφειλών όσων υπέστησαν μεγάλες ζημιές κατά το διάστημα της εφαρμογής των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό και της αποπληρωμής του υπολοίπου σε πολλές δόσεις.  Ουσιαστικά τονίζουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να βρεθεί μία λύση στο θέμα της διαχείρισης του νέου ιδιωτικού χρέους, που συσσωρεύτηκε στην πανδημία.

Τα σενάρια

Το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει πάντως το πρόβλημα και επιδιώκει σύμφωνα με πληροφορίες να διασφαλίσει:

  • Συνολική ρύθμιση σε έως 60 ή και 72 δόσεις (από 24- 48 που ισχύει τώρα),)ή ακόμη και περισσότερες)  καθώς και η διεύρυνση της περιμέτρου της ρύθμισης, έτσι ώστε να καλύψει όλες τις οφειλές σε εφορίες και ΕΦΚΑ, που δημιουργήθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο. Σε τέτοια περίπτωση, τα χρέη της πανδημίας από το 2020-2021 θα εξοφληθούν σταδιακά ως τα τέλη του 2026.
  • Ένταξη στη ρύθμιση για οφειλές σε αναστολή, καθώς και όλων των υπόλοιπων «κορονοχρών» που έμειναν απλήρωτα κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.
  • Παροχή δυνατότητας αναβίωσης της ρύθμισης των 100 ή 120 δόσεων, σε όσους την έχασαν ελέω πανδημίας. Και στις δύο περιπτώσεις, το βασικό κριτήριο θα είναι οι αποδεδειγμένες απώλειες εισοδημάτων λόγω κορονοϊού

Βέβαια όλα τούτα οι θεσμοί τα αντιμετωπίζουν με αυσητρότητα και τονίζουν ότι μόνο όσοι αποδεδειγμένα επλήγησαν έχουν «θέση στον ήλιο, ώστε να μην επιδοτηθούν επιχειρήσεις, που όπως αναφέρουν, είχαν θέματα βιωσιμότητας.  Κάτι τέτοιο όμως είναι και δύσκολο να διασαφηνιστεί αλλά και μπορεί να αφήσει πολλούς εκτός δημιουργώντας ένα «τσουνάμι» λουκέτων.

Ο πτωχευτικός

Επίσης βασικό θέμα στη διαπραγμάτευση, που αφορά συνολικά τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους,  είναι και η δημιουργία ενός νέου φορέα που ως «γέφυρα» θα αγοράζει την κύρια κατοικία όσων ευάλωτων πτωχεύουν και θα την εκμισθώνει σε αυτά τα νοικοκυριά με επιδότηση, αποτρέποντας έτσι την έξωση.  Μάλιστα το ζήτημα αυτό εκκρεμεί παρά το ότι ο νέος πτωχευτικός είναι σε ισχύ από την 1η Ιουνίου, ενώ σχετικός διαγωνισμός μόλις ξεκίνησε και σύμφωνα με τις πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις θα έχει καταστεί λειτουργικός μετά το Μάρτιο του 2022.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα