Τα πρώτα Χριστούγεννα μόνο με θετικά μέτρα

Πλήθος - Φωτό αρχείου
Πλήθος - Φωτό αρχείου MOTIONTEAM

Θετικά μέτρα ύψους 1,5 δις ευρώ και αύξηση κατώτερου μισθού έρχονται μέσα στις επόμενες 45 ημέρες, σηματοδοτώντας τα πρώτα Χριστούγεννα μετά από 10 χρόνια χωρίς νέα μέτρα λιτότητας.

Η εκκίνηση θα δοθεί με την κατάθεση του προϋπολογισμού την Τετάρτη. Στην εισηγητική έκθεση θα περιλαμβάνεται ως σενάριο προς εφαρμογή η ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων για 1,2 εκατ. συνταξιούχους -που θα πρέπει να κυρωθεί αργότερα με νέο νόμο- και αναλυτικά ελαφρύνσεις ύψους 900 εκατ. ευρώ, αντί 766 εκατ. ευρώ, που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Το επιχείρημα ότι για την εφαρμογή των ελαφρύνσεων χρειάστηκε να μειωθεί το ΠΔΕ και άρα θα απειληθεί ο ρυθμός ανάπτυξης, δεν ισχύει, καθώς έγινε η επιλογή για άμεση ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω της κατανάλωσης και της ενίσχυσης της απασχόλησης έναντι της ανάπτυξης μέσω των δημοσίων επενδύσεων που θα απέδιδε στην καλύτερη περίπτωση σε 2-3 χρόνια.

Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν είναι ήδη γνωστά και θα έρθουν σε δύο νομοσχέδια.

Το πρώτο έχει ήδη κατατεθεί και αφορά στην μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για κύριες συντάξεις, για αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες, κατά 33,3% και των εισφορών κύριας και επικουρικής σύνταξης σε νέους επιστήμονες και τους αγρότες.

Το δεύτερο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει:

-Το νέο στεγαστικό επίδομα, που θα κυμαίνεται από 70 έως και 210 ευρώ για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στην δόση του στεγαστικού δανείου τους ή το νοίκι τους.

-Την μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις από το 29 στο 25% σε ορίζοντα τετραετίας και η μείωση της φορολογίας των μερισμάτων από το 15% στο 10% .

-Την μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά στο 10% σε δύο δόσεις, το 2019 και το 2020. Συνάντησε κάποιες αντιρρήσεις, καθώς βασίζεται σε ένα φόρο με πολύ υψηλή απόδοση, στοχεύει περισσότερο σε εισοδηματική ενίσχυση και έχει λιγότερο αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Το δεύτερο αυτό πολυνομοσχέδιο μπορεί να κατατεθεί αμέσως μετά τις εορτές για να ισχύσει για το 2019.

Πέραν αυτών, προγραμματίζονται και οι 4500 προσλήψεις για την ειδική αγωγή και οι 3000 για το πρόγραμμα "βοήθεια στο σπίτι", που επιδοτούνται από κοινοτικούς πόρους, άρα είναι συμβατά με την αναπτυξιακή προοπτική που ζητά η επιτροπή.

Το κοινωνικό μέρισμα του 2018

Παράλληλα με τα μέτρα για το 2019, το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού θα υποδηλώνει και το κοινωνικό μέρισμα για το 2018, το οποίο βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το υπερπλεόνασμα μέχρι το τέλος του χρόνου. Με βάση τους έως τώρα υπολογισμούς, το ποσό που θα διατεθεί θα φτάνει τα 600-650 εκατ. ευρώ και θα διατεθεί κατά πάσα πιθανότητα με τα ίδια κριτήρια που ίσχυσαν και για το 2017.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι και το τέλος του χρόνου, εκτός από τα 840 εκατ. ευρώ που θα δοθούν ως αναδρομικά στους λειτουργούς με ειδικά μισθολόγια (στρατιωτικούς, σώματα ασφαλείας, δικαστικούς πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ) θα δοθούν και άλλα 600 εκατ. ευρώ σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Η αύξηση του κατώτερου μισθού

Μετά τις γιορτές, μέσα στο Ιανουάριο, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και για την από καιρό αναμενόμενη αύξηση του κατώτερου μισθού που αφορά αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό τόνισε σε συνέντευξή της η υπουργός Εργασίας, κ. Εφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου οι αποφάσεις θα έχουν οριστικοποιηθεί και το μέτρο να οδεύει προς εφαρμογή.

SHARE: