Προθεσμία ως τον Ιούνιο για την τέταρτη αξιολόγηση

Προθεσμία ως τον Ιούνιο για την τέταρτη αξιολόγηση
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στην Αθήνα,προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και να επικυρωθεί στο επόμενο eurogroup,Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017 (EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος) eurokinissi

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των επαφών με τους δανειστές με τα δύο μέρη να συμφωνούν ότι η τέταρτη αξιολόγηση πρέπει να κλείσει χωρίς αστοχίες και αναβολές ως τον Ιούνιο

“Έχουμε περισσότερο άγχος από ποτέ” τόνισε πριν λίγη ώρα στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών για να συμπληρώσει “αυτή την φορά δεν υπάρχει περιθώριο να μεταφέρουμε μέτρα σε επόμενη αξιολόγηση.”  “Τώρα θα πρέπει να κλείσουν τα πάντα” κατέληξε , θυμίζοντας  ότι όλα  θα  πρέπει να κλείσουν πριν τις 21 Ιουνίου οπότε θα είναι έτοιμη η συνολική συμφωνία για χρέος και επόμενη μέρα.

Την τελευταία ημέρα των επαφών ορίστηκαν χρονοδιαγράμματα και αλληλογραφία που θα πρέπει να ανταλλάξουν τα δύο μέρη ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση τω 88 προαπαιτούμενων. Στελέχη του υπουργείου οικονομικών δεν απέκλειαν το φαινόμενο να ανακύψουν διαφορές και προβλήματα τα οποία όμως θα πρέπει να επιλυθούν. Η αλληλογραφία θα αφορά τον κώδικα πληροφόρησης του ΣΔΟΕ των εισαγγελέων τα θέματα του ασφαλιστικού.

Τις προηγούμενες ημέρες εντοπίστηκε μια σειρά θεμάτων όπως η λειτουργία των πλειστηριασμών , ο εξωδικαστικός , οι αλλαγές του δημοσιου όπου ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις . Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ στο θέμα της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές. Όπως σημείωναν είναι δύσκολο και πολύπλοκο θέμα και κάθε στάδιο χρειάζεται το χρόνο του.

Τον Μάιο η “κρίση” του ΔΝΤ

Σε ότι αφορά το δύσκολο σημείο στο οποίο το ΔΝΤ θα κληθεί να κρίνει αν η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 αρμόδιες πηγές εκτιμούσαν ότι το Ταμείου θα περιμένει να δοθούν στην δημοσιότητα τα στοιχεία του πρώτο τριμήνου για το ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι αν το Ταμείου κρίνει ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2019 θα υποχρεώσει την Ελλάδα να εφαρμόσει την μείωση του αφορολόγητου που έχει προγραμματιστεί για το 2020 από το 2019 μαζί με την μείωση των συντάξεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα