Προβληματισμός για το τέλος της δημοσιονομικής χαλάρωσης από Eurogroup

Προβληματισμός για το τέλος της δημοσιονομικής χαλάρωσης από Eurogroup
Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Ιρλανδός υπουργός οικονομικών κ. Πασκάλ Ντόναχιου AP

Μήνυμα για δημοσιονομική ελευθερία με άγνωστη ημερομηνία λήξεως έδωσαν από το Βερολίνο οι εκπρόσωποι των θεσμών που συναντήθηκαν μετά από μήνες δια ζώσης στην σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Ιρλανδός υπουργός οικονομικών κ. Πασκάλ Ντόναχιου τόνισε ότι παρά την καλύτερη πορεία που παρουσιάζουν τα οικονομικά στοιχεία των κρατών μελών, η μεγάλη ύφεση για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου είναι ασύμμετρη με άλλες χώρες να παρουσιάζουν μια σχετικά μικρή και άλλες μια τεράστια υποχώρηση στο ΑΕΠ τους. Ωστόσο παρατήρησε ότι η διαθέσεις έχουν αλλάξει και οι ομόλογοί του έχουν καλύτερες προσδοκίες για τους επόμενους μήνες.

Ο επίτροπος αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα κ. Πάολο Τζεντιλόνι είπε ότι το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου λόγω της πανδημίας είχαμε ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης ύφεση που κυμαίνονταν από το 4% του ΑΕΠ έως και το 18% του ΑΕΠ . Το Ιούνιο και το Ιούνιο μετά τα Lock down είχαμε μια τάση σταθεροποίησης η οποία όπως είπε επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο με τα πρώτα δείγματα για δεύτερο κύμα της πανδημίας. Στην κατεύθυνση αυτή τόνισε ότι χρειάζεται πολύ συζήτηση πριν αποφασίσουμε να άρουμε την απόλυτη δημοσιονομική ελευθερία εντός της ΕΕ καθώς μια πρόωρη επιστροφή στους δημοσιονομικούς στόχους θα σήμαινε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση για κάποιες . χώρες . «Αν ενεργήσουμε πρόωρα μπορεί να βλάψουμε την Ευρωπαϊκή οικονομία» είπε χαρακτηριστικά .

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της ΕΚΤ κ Κριστίν Λαγκάρντ η οποία είπε ότι με βάση την κεντρική τράπεζα του Ευρώ, η Ευρώπη θα βρεθεί στα προ της κρίσης επίπεδα όχι νωρίτερα από το 2022 αν και αναμένεται ανάκαμψη των οικονομικών για το 2021. Τόνισε επίσης ότι συνεχίζει να υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη στην αγορά εργασίας και την ρευστότητα που χρειάζονται οι επιχειρήσεις για το επόμενο διάστημα. «Συνεπώς η φάση της απαγκίστρωσης ( Facing out ) από τα προγράμματα στήριξης οικονομίας και απασχόλησης θα πρέπει να γίνει αργά και σίγουρα όχι νωρίτερα από το χρόνο κατά τον οποίο θα έχουμε ξεπεράσει την κρίση» είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη και ο «σκληρός» της ομάδας ο επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι δεν είναι ο καιρός τώρα να επιστρέψουμε στους δημοσιονομικούς στόχους που είχαμε πριν από την περίοδο του κορονοϊού. Όπως είπε, η αβεβαιότητα λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορονοϊού έχει μεγεθύνει προβλήματα που είχαν συγκεκριμένες χώρες με χαμηλή παραγωγικότητα εργασίας και χαμηλό δυνητικό ΑΕΠ με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλη ασυμμετρία στην υποχώρηση του ΑΕΠ τους. Συνεπώς μια όψιμη επάνοδος σε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους θα επιδεινώσει το πρόβλημα της ύφεσης.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα