Προϋπολογισμός: Σήμερα η κατάθεση του προσχεδίου

Προϋπολογισμός: Σήμερα η κατάθεση του προσχεδίου
Στιγμιότυπο από το υπουργείο Οικονομικών. Eurokinissi

Στη Βουλή σήμερα το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020. Ποιες μειώσεις φόρων περιλαμβάνει

Χωρίς κενά και με το σύνολο των εξαγγελιών της Θεσσαλονίκης, κατατίθεται σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020.

Στο παρασκήνιο μέχρι και το τέλος της περασμένης εβδομάδας η διαφορά με τους θεσμούς υπολογίζονταν ότι είχε συρρικνωθεί σημαντικά στα 500 εκατ. ευρώ από το περίπου 1,5 δισ. ευρώ που υπολογίζονταν πριν από 20 ημέρες.

Το στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο είναι μέσα από τις εκτιμήσεις για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, την υπεραπόδοση των εσόδων, ειδικά των έμμεσων φόρων, αλλά και μια σειράς «ενισχυτικών» διαρθρωτικών μέτρων να επιτευχθεί και τον επόμενο χρόνο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ – ίσως και λίγο περισσότερο – και παράλληλα να υλοποιηθούν μέτρα με καθαρό δημοσιονομικό κόστος στα 930 -950 εκατ. ευρώ.

Ως γνωστό το πακέτο αυτό που εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό στην Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει :

– Την μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28 % στο 24%

– Την μείωση του συντελεστή για μερίσματα από το 10% στο 5% .

– Την αναστολή ΦΠΑ και φόρου υπεραξίας ακινήτων για τρία χρόνια. Ειδικά για την αναστολή του ΦΠΑ θα πρέπει να προηγηθεί συζήτηση με την ΕΕ. Συνεπώς το μέτρο θα καθυστερήσει και να εφαρμοστεί εντός του 2020 αλλά όχι από την αρχή του χρόνου

– Έκπτωση από το εισόδημα ως το 40% για δαπάνες αισθητικής λειτουργικής ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων. Όπως διευκρίνισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας το ποσό που θα αντιστοιχεί σε δαπάνες για την βελτίωση ακινήτων θα αφαιρείται από το φόρο και όχι από το εισόδημα του φορολογούμενου. Επίσης, είπε ότι ανάλογα με το ύψος του μπορεί να αποσβένεται σε παραπάνω από 1 χρόνο ανάλογα και θα συνδυάζεται με το αναλογούντα ΕΝΦΙΑ του κάθε χρόνου.

– Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή για φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9% για εισοδήματα ως τα 10.000 ευρώ.

– Διατήρηση του αφορολόγητου για άγαμους χωρίς παιδιά στα 8636 ευρώ.

– Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο σε οικογένειες.

– Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% από τον Ιούλιο.

– Επίδομα 2000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για τον επόμενο χρόνο θα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 3% του ΑΕΠ από 2,1% του ΑΕΠ που αναμένεται να φτάσει φέτος .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα