Ρέγκλινγκ: Ανοιχτός σε μελλοντική συζήτηση για τους δημοσιονομικούς στόχους

Ρέγκλινγκ: Ανοιχτός σε μελλοντική συζήτηση για τους δημοσιονομικούς στόχους
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ Alexandros Michailidis / SOOC

Επιμένει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξής, σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε στη δημόσια τηλεόραση.

Ανοιχτός σε όλα εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στην ΕΡΤ αν και επέμεινε στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης που μπορεί να περνά και από την μείωση του αφορολόγητου.

Περίοδο χάριτος μέχρι και τον Σεπτέμβριο δίνει στην νέα Κυβέρνηση ενώ παράλληλα εμφανίστηκε καθησυχαστικός ακόμη και για το δημοσιονομικό κενό που ο ίδιος έχει διαπιστώσει λέγοντας ότι το αποτέλεσμα μπορεί να αλλάξει ως το τέλος του χρόνου.

«Γνωρίζω ότι η κυβέρνηση θέλει να μειώσει τους φόρους το οποίο, επί της αρχής, είναι θετικό καθώς αυτό είναι φιλικό προς την ανάπτυξη. Για εμάς, το ερώτημα είναι τι είναι φιλικό προς την ανάπτυξη και τι όχι. Είναι γεγονός ότι η φορολογία στην Ελλάδα, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα, είναι υψηλή. Οπότε, η μείωση των φόρων είναι κάτι καλό επί της αρχής» είπε ο κ. Ρέγκλινγκ απαντώντας στην σχετική ερώτηση. Πρόσθεσε επίσης ότι «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα επιστρέψουν το Σεπτέμβριο ώστε να το μελετήσουν λεπτομερώς. Ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε επίσης ότι θα λάβουμε αναλυτικές πληροφορίες τις επόμενες ημέρες και αυτό αποτελεί θετικό σημάδι για το επίπεδο συνεργασίας».

Ωστόσο επανέφερε και το θέμα της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης η οποία – όχι άδικα – ερμηνεύτηκε ως σήμα για την περικοπεί του αφορολόγητου από το 2020 τονίζοντας ότι «Ο αριθμός πολιτών που πληρώνουν φόρο εισοδήματος είναι σχετικά μικρός σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης με φυσιολογικούς φορολογικούς συντελεστές είναι ένας πιθανός τρόπος» είπε σημειώνοντας ότι δεν έχει συζητηθεί λεπτομερώς το θέμα.

Ανοιχτό το θέμα για αλλαγή δημοσιονομικών στόχων

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να συζητηθεί η αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων στο μέλλον τόνισε «Φυσικά. Το μέλλον είναι διαφορετικό από ότι πιστεύαμε πριν από έναν χρόνο επειδή πολλά… Άλλαξαν. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε προς ποια κατεύθυνση. Η ανάπτυξη είναι το σημείο κλειδί όταν βλέπουμε τη βιωσιμότητα του χρέους. Γι’ αυτό πάντα δίνουμε έμφαση από την πλευρά του ESM. Έχουμε τα ίδια συμφέροντα με την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό να ενισχυθεί η ανάπτυξη». Σε ότι αφορά το θρυλούμενο δημοσιονομικό κενό για το 2019 ο κ. Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε καθησυχαστικός «Αυτό είπαν δημοσίως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όχι μόνο ο ESM, ότι με βάση τα μέτρα που ελήφθησαν τους τελευταίους δύο μήνες, υπάρχει ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί ο στόχος. Φυσικά είμαστε στον Ιούλιο. Έχουμε ακόμη πέντε μήνες μπροστά μας. Ελπίζω ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών μου είπε ότι με βάση τις εκτιμήσεις του, ο στόχος θα επιτευχθεί. Θα το δούμε λεπτομερώς όταν η αποστολή των θεσμών επιστρέψει τον Σεπτέμβριο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα