Ρέγκλινγκ: Κάποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να μην εφαρμοστούν

Ρέγκλινγκ: Κάποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να μην εφαρμοστούν
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ AP

Ο επικεφαλής του ESM αποδίδει τη μεγάλη διάρκεια των Μνημονίων στα μεγάλα προβλήματα και τον… Γιάνη Βαρουφάκη.

Αισιόδοξος δηλώνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ για την ελληνική οικονομία μετά το τέλος του προγράμματος, ενώ αποδίδει τη μεγάλη διάρκεια των Μνημονίων στα μεγάλα προβλήματα και τον… Γιάνη Βαρουφάκη. Ο ίδιος σημειώνει ότι αν η Ελλάδα κάνει ό,τι έχει υποσχεθεί, να συνεχίσει δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις, όλα θα πάνε καλά. Σε αντίθετη περίπτωση, κάποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, μπορεί να μην εφαρμοστούν, σημειώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Γιατί στην Ελλάδα τα προγράμματα κράτησαν τόσο πολύ;», ρώτησε η γερμανική εφημερίδα τον επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ. «Σε καμία άλλη χώρα του προγράμματος τα προβλήματα δεν ήταν τόσο μεγάλα και η διοίκηση τόσο αδύναμη όσο στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, επί Βαρουφάκη, η χώρα κινήθηκε προς λάθος κατεύθυνση για έξι μήνες το 2015 και αυτό κόστισε δισεκατομμύρια στους Έλληνες. Για τους λόγους αυτούς, η διαδικασία προσαρμογής πήρε οκτώ χρόνια και όχι μόνο τρία, όπως και σε άλλες χώρες. Αλλά οι προσπάθειες τώρα αποδίδουν καρπούς», απάντησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

«Από το 2016, η χώρα είχε πάντα «απόλυτο μηδέν» παρά το γεγονός ότι το έλλειμμα ήταν πάνω από 15% του ΑΕΠ το 2009. Τα αποτελέσματα αυτά ήταν δυνατά μόνο επειδή η Ελλάδα εφάρμοσε εκτεταμένες και συχνά οδυνηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Για παράδειγμα, οι μισθοί μειώθηκαν σημαντικά σε πραγματικούς όρους. Αυτό ήταν απαραίτητο, επειδή νωρίτερα είχαν αυξηθεί πολύ πιο γρήγορα από την παραγωγικότητα και η χώρα είχε χάσει την ανταγωνιστικότητά της. Σήμερα είμαι αισιόδοξος όταν κοιτάζω την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος ESM στις 20 Αυγούστου. Εάν η Ελλάδα παραμείνει στην τροχιά των μεταρρυθμίσεων, τότε βλέπω ένα καλό μέλλον για τη χώρα στη ζώνη του ευρώ», τόνισε.

«Σήμερα, οι πρώην χώρες του προγράμματος όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία έχουν τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης στην Ευρώπη. Έχουν εφαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αποφασιστικά και έχουν δείξει την αφοσίωσή τους. Με τον τρόπο αυτό, έστειλαν σαφές μήνυμα ότι η οικονομική τους πολιτική θα εξυπηρετήσει τους στόχους της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική πορεία. Διαφορετικά, ορισμένα από τα πρόσφατα συμφωνηθέντα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα μπορούσαν να εξαφανιστούν. Επίσης, η Ελλάδα γνωρίζει ότι θα βρίσκεται υπό τη μόνιμη παρατήρηση και αξιολόγηση των αγορών και των επενδυτών, όπως και οι άλλες πρώην χώρες του προγράμματος. Θέλουν να γνωρίζουν ότι τα χρήματά τους είναι καλά και με ασφάλεια επενδύονται μακροπρόθεσμα», κατέληξε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα