Ρόδος: Υπεγράφη το έργο που θα "ξεψιδάσει" το νησί

Ρόδος
Ρόδος GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Ακόμα ένα έργο εισέρχεται σε φάση κατασκευής καθώς υπεγράφη το έργο για τη Β`φάση υδροδότησης Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά με την κατασκευή του νότιου υδραγωγείου Αφάντου. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η υλοποίηση του έργου, από τα μεγαλύτερα στο νησί της Ρόδου, θα εξασφαλίσει την υδροδότηση των περιοχών αυτών με επαρκές πόσιμο νερό άριστης ποιότητας από το Φράγμα του Γαδουρά και θα λύσει οριστικά, το ποσοτικό και ποιοτικό πρόβλημα υδροδότησης που ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια τους κατοίκους και επισκέπτες τους, εξαιτίας του υποβιβασμού της στάθμης και της υφαλμύρηνσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, δεδομένης και της ταυτόχρονα ολοένα αυξανόμενης ζήτησης σε πόσιμο νερό. Ανάδοχος είναι η εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ με ποσοστό έκπτωσης 12,33%.

Το κόστος του έργου ανέρχεται με ΦΠΑ σε 28,27 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 22,8 εκατ. ευρώ). Η δημοπράτηση του έργου πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουλίου και στις 16 του ίδιου μήνα έγινε η αποσφράγιση των προσφορών. Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 30 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Αν δεν έχουμε καθυστερήσεις, το έργο θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη του 2024.

ADVERTISING

Το παρόν έργο (υποέργο 1) χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» κατά 20 000 000,00 EUR, σύμφωνα με τη με αριθ. πρωτ. 829/18.6.2020 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών (ΑΔΑ: ΩΕΩΤ46ΜΤΛ6-ΕΥΤ), και από το Π.Δ.Ε. (ιδίοι πόροι) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κατά 2 800 000,00 EUR.

Έργο με ιστορία

Η ύδρευση των οικισμών της ν. Ρόδου από το φράγμα Γαδουρά είναι ένα έργο που προωθείται ήδη από το 1970. Σκοπός του έργου είναι να εξασφαλισθεί ικανή ποσότητα πόσιμου νερού για τη εξυπηρέτηση των αναγκών του νησιού, του οποίου ο πληθυσμός (μόνιμος και εποχιακός) παρουσιάζει σταθερή αύξηση.

Το έργο ύδρευσης σχεδιάστηκε με ορίζοντα το 2039, όπου εκτιμάται ότι η ετήσια ζήτηση πόσιμου νερού του νησιού της Ρόδου περιλαμβανομένης και της ποσότητας για την ύδρευση των άνυδρων γειτονικών νησιών (Χάλκη, Σύμη, Καστελλόριζο κ.α.), θα προσεγγίσει τα 26,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Ταυτότητα του έργου

Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η κατασκευή έργων ύδρευσης της Β’ φάσης των έργων ύδρευσης Ρόδου από το φράγμα Γαδουρά και συγκεκριμένα:

Έργα νότιου υδραγωγείου:

— κύριος αγωγός και δευτερεύοντες κλάδοι από Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Νερού Ρόδου μέχρι τον οικισμό Λαχανιά. Τα προβλεπόμενα έργα αφορούν στην υδροδότηση της Δ.Ε. Λίνδου και των οικισμών Ασκληπιείου, Γενναδίου και Λαχανιάς της Δ.Ε. Νότιας Ρόδου. Περιλαμβάνονται δίκτυα, δεξαμενές, φρεάτια διακοπής και ελέγχου και αντλιοστάσια.

Έργα κεντρικού υδραγωγείου:

— υδραγωγείο Αρχαγγέλου: Τα σχετικά έργα αφορούν στην τροφοδοσία των υφιστάμενων δεξαμενών Αγ. Θεοδώρων, από τις οποίες υδρεύεται ο οικισμός Αρχαγγέλου. Το προτεινόμενο αντλιοστάσιο Αρχαγγέλου προβλέπεται να κατασκευαστεί στον χώρο των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού, δυτικά του Κτιρίου Ενέργειας. Ο αγωγός αναρρόφησης του αντλιοστασίου θα συνδεθεί με τον αγωγό του νότιου υδραγωγείου· το αντλιοστάσιο Αρχαγγέλου τροφοδοτεί τον ομώνυμο οικισμό μέσω καταθλιπτικού αγωγού,

— υδραγωγείο Αφάντου. Τα σχετικά έργα περιλαμβάνουν τη δεξαμενή Αφάντου, τον αγωγό που την υδροδοτεί από τον κύριο αγωγό του κατασκευασμένου κεντρικού υδραγωγείου και το Α/σιο Αφάντου, για την υδροδότηση των υψηλών περιοχών του οικισμού. Από το Α/σιο Αφάντου προβλέπεται καταθλιπτικός αγωγός προς την υφιστάμενη δεξαμενή Αγ. Λουκά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Περιφέρεια, Αυτοδιοίκηση
SHARE:

24Media Network