Ρύθμιση 120 δόσεων: Μπόνους με περικοπή προσαυξήσεων, μείωση δόσης και μικρότερο επιτόκιο

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας EUROKINISSI

Με μπόνους στην διαγραφή προσαυξήσεων θα πριμοδοτούνται όσοι εξοφλούν εκ των προτέρων ή σε λιγότερες δόσεις τις οφειλές τους μέσω της ρύθμισης των 120 δόσεων στην εφορία. Τι περιλαμβάνει το "πακέτο" των αλλαγών.

Μπόνους με περικοπή προσαυξήσεων σε πρόωρη προεξόφληση δόσεων, ευκαιρία για μικρότερες και περισσότερες δόσεις για όλους, μικρότερο επιτόκιο και απαλλαγή από τον βραχνά των κατασχέσεων, θα εξασφαλίζει η ρύθμιση των 120 δόσεων προς την εφορία, που περιλαμβάνεται στο μίνι νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή.

Στις βασικές διατάξεις προβλέπεται κούρεμα έως και 95% σε τόκους και προσαυξήσεις, που θα έχουν όσοι επιλέξουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε μικρότερο αριθμό δόσεων από τις 120. Όσοι οφειλέτες προκαταβάλουν ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης, θα έχουν ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων.

Σημειώνεται δε πως η ελάχιστη δόση μειώνεται στα 20 ευρώ (από τα 30 ευρώ που είναι σήμερα), ενώ παράλληλα πέφτει και το επιτόκιο στο 3% (από 5%).

Από εκεί και πέρα, το ν/σ προβλέπει πως οι επιχειρήσεις με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα, πλέον, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως και 120 δόσεις, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κριτήριο του τζίρου.

Με αυτό το φορολογικό «λίφτινγκ» το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει να προσελκύσει όσο το δυνατό περισσότερους από τους 3,9 εκατ. οφειλέτες της εφορίας, προκειμένου να εισρεύσει στα Ταμεία του κράτους «ζεστό» χρήμα από τους πρώτους κιόλας μήνες της ρύθμισης. 

Αναλυτικότερα το "πακέτο" των αλλαγών στις 120 δόσεις:

1. Σε οφειλέτες νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με συνολική υποχρεωτικά υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ, χορηγείται αποκλειστικά δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους σε έως και 120 δόσεις υπό τον περιορισμό της ελάχιστης δόσης με απαλλαγή από τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση ως ακολούθως:

- 100% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται εφάπαξ

- 95% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 2 έως 4 μηνιαίες δόσεις

- 85% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 5 έως 12 μηνιαίες δόσεις

- 80% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις

- 75% εάν η οφειλή εξοφληθεί σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις.

- 45% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 37 έως 48 μηνιαίες δόσεις

- 30% εφόσον η οφειλή εξοφλείται σε 49 έως 60 δόσεις

- 20% για 61 έως 72 μηνιαίες δόσεις

- 10% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 97 έως 120 δόσεις.

Στα παραπάνω ποσοστά συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό 10% που προβλέπεται κατά την ένταξη στη ρύθμιση.

2. Σε περίπτωση που οφειλέτης επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου αριθμού των δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων, τυγχάνει απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στο αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνονται.

3. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ορίζεται σε 20 ευρώ.

4. Εφόσον ο οφειλέτης προκαταβάλει ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης του προγράμματος ρύθμισης που έχει επιλέξει, χορηγείται σε αυτόν ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής. Το ποσό της προκαταβολής δηλώνεται από τον οφειλέτη κατά την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής στη ρύθμιση και καταβάλλεται εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης. Οι δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

5. Το επιτόκιο μειώνεται από 5% σε 3% και ισχύει για όλες τις ανεξόφλητες δόσεις της ρύθμισης μετά την παρέλευση διμήνου από την ψήφιση του νόμου.

6. Ρυθμίζονται και οφειλές που βεβαιώνονται μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής σε ρύθμιση και αφορούν σε υποχρεώσεις ετών, υποθέσεων και περιόδων μέχρι και 31.12.2018, εξαιρούμενων των οφειλών για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δήλωσης λήγει μετά τις 31.12.2018.

7. Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων.

8. Νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ, που κατά την έναρξη ισχύος του νόμου έχουν υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση σε έως 36 μηνιαίες δόσεις, μπορούν να ζητήσουν τη ρύθμιση των οφειλών του σύμφωνα με τις νέες διατάξεις.

9. Οφειλέτες που έχουν υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμους, δύνανται να ζητήσουν την εκ νέου ρύθμιση των οφειλών τους μέχρι την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της αίτησης.

10. Διατηρείται και στην βελτιωμένη ρύθμιση η διάταξη με βάση την οποία θα μπορούν να ρυθμίζονται και οι οφειλές οι οποίες γεννήθηκαν μεν μέχρι και την 31/12/2018, αλλά βεβαιώθηκαν πριν την υποβολή της αίτησης για ρύθμιση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φορολογικές Ελαφρύνσεις
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κατατέθηκε στη Βουλή το μίνι φορολογικό με μείωση ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις

"Μίνι" φορολογικό και αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου

SHARE: