Ρύθμιση έως 120 δόσεις για όλους και για τις οφειλές του 2018

Ρύθμιση έως 120 δόσεις για όλους και για τις οφειλές του 2018
Πολίτες περιμένουν στην ουρά σε εφορία στο κέντρο της Αθήνας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στόχος είναι να ρυθμιστεί το χρέος των μικροοφειλετών και όσων με μεγαλύτερη οφειλή δουν τις περισσότερες ρυθμίσεις ως λύση, ώστε οι φορολογικές υπηρεσίες να επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους σε αυτούς που χρωστούν περισσότερα και αδιαφορούν.

Την οριστική ρύθμιση του συνόλου του ιδιωτικού χρέους έως και σε 120 δόσεις, συμπεριλαμβάνοντας και τις οφειλές του 2018, διαπραγματεύονται τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών.

Στις διαβουλεύσεις με τους δανειστές για την δεύτερη αξιολόγηση, που θα ξεκινήσει από απόσταση μετά τις εορτές και θα συνεχιστεί απευθείας από τα τέλη του μήνα στην Αθήνα, θα τεθούν δύο θέματα.

Το πρώτο θα αφορά την αυτοματοποιημένη διαδικασία ρυθμίσεων όσων μισθωτών συνταξιούχων κατ’ επάγγελμα αγροτών αλλά και ανέργων που χρωστούν στην εφορία σε περισσότερες από τις 12 δόσεις που προβλέπει η σημερινή «πάγια» ρύθμιση.

Στην περίπτωση αυτή το υπουργείο Οικονομίας που διαχειρίζεται την πλατφόρμα του εξωδικαστικού και τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, θα διαπραγματευτούν μια νέα ρύθμιση τουλάχιστον 36 δόσεων (οι οποίες θα αυξάνονται στις 48 για έκτακτες υποχρεώσεις όπως πρόστιμα ή φόρο κληρονομιάς) για όλους τους μισθωτούς συνταξιούχους κατ’ επάγγελμα αγρότες και ανέργους με οφειλές στην εφορία.

Τούτο με δεδομένο ότι πλέον οι οφειλές στις εφορία έχουν ξεπεράσει τα 104 δισ. ευρώ ενώ την ίδια ώρα από τα περίπου 4 εκατομμύρια των φορολογούμενων που έχουν οφειλές στην εφορία τα 3.364.459 οφείλουν από ένα ως και 3000 ευρώ με το σύνολο της ληξιπρόθεσμης οφειλής να φτάνει το 1,7 δισ. ευρώ. ενώ 2.201 .810 από 1 έως και 500 ευρώ δηλαδή βρίσκονται κοντά στο όριο της οφειλής για την λήψη αναγκαστικών μέτρων (δηλαδή κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών) και είναι δεδομένο ότι θα το ξεπεράσουν αν υπάρξουν προσαυξήσεις και πρόστιμα.

Ο στόχος είναι να ρυθμιστεί το χρέος των μικροοφειλετών και όσων με μεγαλύτερη οφειλή δουν τις περισσότερες ρυθμίσεις ως λύση ώστε οι φορολογικές υπηρεσίες να επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους σε αυτούς που χρωστούν περισσότερα και αδιαφορούν. Οι προκαταρτικές συζητήσεις που έχουν γίνει συναντούν αρκετές ενστάσεις από τους δανειστές οι οποίοι αντιστέκονται σε μια διατήρηση της «κουλτούρας» των ευνοϊκών ρυθμίσεων.

Για να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις αυτές τα συναρμόδια υπουργεία θα δεσμευτούν ότι θα υπάρχουν αυστηρά εισοδηματικά και – κυρίως – περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη στην ρύθμιση που θα περνούν και από την άρση του τραπεζικού απορρήτου ώστε να μην εκμεταλλευτούν την ρύθμιση στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Ρύθμιση και για τις οφειλές του 2018

Το δεύτερο θέμα που θα μπει διαπραγμάτευση είναι μετά την επέκταση της λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού να υπάρξει η δυνατότητα ένταξης σε ρύθμιση οφειλών που γεννήθηκαν μέσα στο 2018. Το αίτημα αυτό έχει τεθεί από τον Νοέμβριο αλλά για λόγους τακτικής θα συζητηθεί περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες αν και δεν αναμένεται να συναντήσει σοβαρές αντιρρήσεις από τους δανειστές.

Μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει βαθιά ανάσα σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις οι οποίοι τον προηγούμενο χρόνο προσπαθούσαν να μπουν στο εξωδικαστικό (ο οποίο προέβλεπε ρυθμίσεις χρεών ως 31/7/2017) αλλά αποκλείστηκαν αφού υπό το βάρος παλιών οφειλών δεν μπόρεσαν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους και για το 2018.

Μόλις επιβεβαιωθεί η έγκριση για ένταξη σε ρύθμιση και για τις οφειλές μέχρι 31/12/2018 θα πρέπει όσοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση, στην περίπτωση που επιθυμούν να εντάξουν και οφειλές του 2018, θα πρέπει να την ακυρώσουν και να την κάνουν μια καινούργια για το σύνολο των οφειλών που θα ισχύει εφεξής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα