Σαρκοζί: Μια άλλη Ευρώπη γεννιέται

Σαρκοζί: Μια άλλη Ευρώπη γεννιέται

Μέσα στις επόμενες 15 μέρες θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των νομικών πλευρών της συμφωνίας, τόνισε σε συνέντευξή του ο Ν. Σαρκοζί. Λύπη για την απόφαση της Βρετανίας

"Μια άλλη Ευρώπη γεννιέται μετά την απόφαση των ηγετών της ΕΕ για τη νέα συνθήκη", υπογραμμίζει ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Le Monde.

"Πρέπει να δούμε πως μια νέα Ευρώπη γεννιέται: μια Ευρώπη της ευρωζώνης, στην οποία οι λέξεις κλειδιά θα είναι σύγκλιση οικονομιών, δημοσιονομικών κανόνων και φορολογίας", είπε χαρακτηριστικά ο Σαρκοζί.

Μεταξύ άλλων ο Σαρκοζί τονίζει πως η επεξεργασία των νομικών πλευρών της νέας συμφωνίας για την επίλυση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.

Σημειώνει δε πως στόχος ήταν το έγγραφο με τις προτεινόμενες αλλαγές της Ευρωπαϊκής Συνθήκης να είναι έτοιμο μέχρι το Μάρτιο.

Τέλος ο πρόεδρος Σαρκοζί επισήμανε πως το γεγονός ότι οι ηγέτες της ΕΕ αναλαμβάνουν την οικονομική διακυβέρνηση "σηματοδοτεί μια αδιαμφισβήτητη δημοκρατική πρόοδο σε σύγκριση με την προηγούμενη κατάσταση όταν όλα ήταν οργανωμένα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Κομισιόν και το Σύμφωνο Σταθερότητας".

"Λυπούμαστε για την απόφαση της Βρετανίας"

"Θα ήταν προτιμότερο αν η Βρετανία είχε ακολουθήσει αυτό το ιστορικό κίνημα. Λυπούμαστε για την απόφασή της. Είναι κρίμα" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν στον τηλεοπτικό σταθμό BFM την Κυριακή.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, δήλωσε ότι το Λονδίνο "απομονώθηκε", αλλά ότι επί χρόνια η Βρετανία έβλεπε πάντα την Ευρώπη μόνο ως μία κοινή αγορά.

"Είναι λυπηρό, θα θέλαμε η συνθήκη να έχει υπογραφεί και από τους 2'. Για τη Βρετανία η Ευρώπη είναι μία αγορά, αλλά για εμάς είναι κάτι παραπάνω. Είναι οικονομική και νομισματική αλληλεγγύη και δημοσιονομική αλληλεγγύη αύριο" δήλωσε ο Ζιπέ στο ραδιοφωνικό σταθμό RFI.

SHARE:

24Media Network