Σε ελεύθερη πτώση το φυσικό αέριο – Αντίρροπη κίνηση για το πετρέλαιο

Σε ελεύθερη πτώση το φυσικό αέριο – Αντίρροπη κίνηση για το πετρέλαιο
Εγκαταστάσεις φυσικού αερίου AP Photo/Aurel Obreja

Η λειτουργία πολλών τερματικών σταθμών υποδοχής LNG, η χαμηλή κατανάλωση, αλλά και η αναφορά της Gazprom ανακοίνωσε ότι θα στείλει 35,4 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας ρίχνουν τις τιμές αερίου.

Σε πτωτική τροχιά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου τα τελευταία 24ωρα, με το TTF για το συμβόλαιο Φεβρουαρίου να κινείται πλέον κάτω από το όριο των 60 ευρώ/MWh.

Στα ίδια επίπεδα, με τις αντίστοιχες πτώσεις κινείται το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου. Μάλιστα, είναι το χαμηλότερο επίπεδο τιμών από τον Σεπτέμβριο 2021. Σε σχέση με τα υψηλή επίπεδα του Δεκεμβρίου στα μέσα του περασμένου μήνα, η τιμή TTF έχει μειωθεί κατά 60%.

Με αρωγό τον ήπιο καιρό, οι αποθήκες αερίου στην Ευρώπη είναι γεμάτες σε ποσοστό 82% τις τελευταίες εβδομάδες έναντι 50% πριν από ένα έτος και πολύ υψηλότερα από το 70% που ήταν το μέσο ποσοστό πληρότητας την τελευταία πενταετία για την περίοδο. Κάτι που παίζει ρόλο για την ισορροπία τιμών.

Σημειώνεται ότι σημειώνεται ότι για σήμερα (16/1) η ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom ανακοίνωσε ότι θα στείλει 35,4 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας ποσότητα σε αντίστοιχα επίπεδα με τις τελευταίες ημέρες.

Το πετρέλαιο

Στον αντίποδα ρόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ έχουν καταγράψει άνοδο το τελευταίο διάστημα στο φόντο της έντασης της ζήτησης από την Κίνα, που καταγράφει άνοδο των εισαγωγών σε ποσοστό 4% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο.

Συγκεκριμένα το αμερικανικό αργό κινείται ανοδικά σε εβδομαδιαία βάση, με ποσοστό κοντά στο 7%, λίγο κάτω από τα 79 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ επίσης με ανοδικό ποσοστό λίγο πάνω από 6,5%, στα 85 δολάρια περίπου το βαρέλι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα