Σε πλήρη εξέλιξη το ‘γράψε – σβήσε’ από την κυβέρνηση

Σε πλήρη εξέλιξη το ‘γράψε – σβήσε’ από την κυβέρνηση

Συντάσσονται οι ελληνικές προτάσεις που θα κατατεθούν αύριο στους δανειστές. Επί το έργον τα τεχνικά κλιμάκια. Αβέβαιο το μέλλον της σχέσης Ελλάδας - ΔΝΤ μετά την έντονη αντιπαράθεση των τελευταίων 24ώρων. Ξεμένει από χρόνο η Αθήνα

“Μπαράζ” αυξήσεων σε ακίνητα, καύσιμα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, συνδρομητική τηλεόραση και κινητή τηλεφωνία εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να συντάξει την τελική της πρόταση προς τους δανειστές για τον προσδιορισμό μέτρων 1,8 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την επίτευξη συμφωνίας.

Και αυτοί είναι μόνο οι έμμεσοι φόροι, οι οποίοι θα έρθουν ως συμπλήρωμα στη νέα κλίμακα για το εισόδημα μισθωτών, συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και σε εκείνη που καταρτίζεται για την εισφορά αλληλεγγύης.

Παρά τις διαψεύσεις από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών πως δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων, ο λογαριασμός δεν βγαίνει, αφού για την τριετία 2016 – 2018 απαιτούνται συνολικά μέτρα 5,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί ο μνημονιακός στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Από το πακέτο των 5,5 δισ. ευρώ, ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί τα 1,8 δισ. ευρώ (μέτρα που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ), με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν πως θα προέλθουν από ένα μείγμα αυξήσεων φόρων και περικοπών δαπανών.

Παρά το γεγονός πως για σήμερα δεν έχει προγραμματιστεί κανένα ραντεβού μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των δανειστών, αυτό δεν σημαίνει πως πρόκειται για μέρα… χαλάρωσης. Αντιθέτως τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται επί τω έργω, εξετάζοντας εξονυχιστικά κάθε πρόταση που έχει ήδη πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες αλλαγές και ποια μέτρα είναι βιώσιμα ή μη και με προοπτική για συμφωνία. Από αυτά, κάποια θα απορριφθούν, ενώ κάποια άλλα θα λάβουν το “πράσινο φως” για να τεθούν αύριο στο μικροσκόπιο του κουαρτέτου.

Κυβέρνηση και δανειστές επιστρέφουν ξανά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης την Τετάρτη, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά για την επίτευξη συμφωνίας κι ενώ η αντιπαράθεση της Αθήνας με το ΔΝΤ ρίχνει βαριά τη σκιά της στην αξιολόγηση. Η ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων έχει βαρύνει επικίνδυνα, με κάποιους να σπεύδουν να μιλούν ήδη για την απόσυρση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, αφού εκτιμούν πως είναι ακατανόητο μετά τις εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων, Ταμείο και κυβέρνηση να συμφωνήσουν πάνω σε κοινώς αποδεκτές προτάσεις.

Ωστόσο, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί ως το Eurogroup της 22ας Απριλίου.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα