Σε τροχιά υλοποίησης η αναβάθμιση του αεροδρομίου Νάξου

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΝΑΞΟΥ

Σε τροχιά δημοπράτησης το έργο επέκτασης του αεροδρομίου στη Νάξου. Τα σχέδια αναβάθμισης του αερολιμένα και το εκτιμώμενο κόστος.

Δημοπρατείται εντός των επομένων ημερών το έργο για την επέκταση του αεροδρομίου στη Νάξο. Το έργο υλοποιεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το οποίο προχώρησε σε δέσμευση 22 εκατ. ευρώ και έγκριση των τευχών δημοπράτησης της εργολαβίας. Η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται άμεσα.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Πρόκειται για το σημαντικότερο έργο υποδομών για τη Νάξο που θα αποκτήσει ένα πιο σύγχρονο και πιο λειτουργικό αεροδρόμιο. Η δημοπράτηση θα πραγματοποιηθεί στις 13 Σεπτεμβρίου ενώ την ίδια ημέρα θα αποσφραγιστούν και οι προσφορές. Η διάρκεια των έργων είναι 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Στόχος είναι να μεγαλώσει ο αεροσταθμός, το πεδίο ελιγμών του διαδρόμου προσαπογειώσεων, η επέκταση του δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών, η διαπλάτυνση του υφιστάμενου τροχόδρομου η κατασκευή δύο νέων τροχοδρόμων, κ.α.. Επίσης θα χρηματοδοτηθούν διαμορφώσεις ασφαλείας, φωτοσημάνσεις αλλά και αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες, συνδέσεις ΟΚΩ και απαλλοτριώσεις.

Τα τελευταία χρόνια οι πτήσεις προς το όμορφο νησί των Κυκλάδων είναι όλο και περισσότερες και οι υφιστάμενες υποδομές έχουν ξεπεραστεί με αποτέλεσμα το έργο να κρίνεται απαραίτητο για την περαιτέρω εξυπηρέτηση της κίνησης τόσο κατά την τουριστική περίοδο όσο και το υπόλοιπο έτος για τους κατοίκους και επισκέπτες του όμορφου νησιού των Κυκλάδων.

Αντικείμενο του έργου

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η επέκταση-βελτίωση του πεδίου ελιγμών Κρατικού Αερολιμένα Νάξου.

Περιλαμβάνει δύο υποέργα της ενταγμένης πράξης στο Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ με κωδικό ΟΠΣ 5131454 ως εξής:

 • 1ο Υπο-έργο. Περιλαμβάνει τις εργασίες:
 1. Επέκταση του διαδρόμου (Runway) προς νότο κατά 300 m, σε περιοχή που πρόκειται να απαλλοτριωθεί, έτσι ώστε ο διάδρομος να αποκτήσει καθαρό μήκος 1.199 m και 30 m πλάτος.
 2. Διαμόρφωση πλευρικών ζωνών ασφαλείας στο επεκτεινόμενο τμήμα του διαδρόμου σε πλάτος 40m εκατέρωθεν του άξονα του διαδρόμου.
 3. Διαμόρφωση ακραίας ζώνης ασφαλείας του διαδρόμου μήκους 60 m μετά το πέρας του επεκτεινόμενο τμήμα του διαδρόμου.
 4. Διαμόρφωση ζώνης ασφαλείας (RESA) μετά το τέλος της νέας νότιας ακραίας ζώνης ασφάλειας του διαδρόμου μήκους 90 m.
 5. Διαπλάτυνση του υφιστάμενου τροχοδρόμου από 15m σε 18m και διαμόρφωση εκατέρωθεν ερεισμάτων πλάτους 3,50m (Taxiway 2).
 6. Κατασκευή δύο νέων συνδετήριων τροχοδρόμων, εκ των οποίων ο ένας βόρεια του υφιστάμενου τροχόδρομου, ενώ ο δεύτερος νότια του υφιστάμενου πλάτους 18m με εκατέρωθεν ερείσματα πλάτους 3,50m (Taxiways 1 & 3).
 7. Κατασκευή πέλματος στροφής (turn pad) για την αναστροφή των αεροσκαφών μετά το τέρμα του επεκτεινόμενου τμήματος του διαδρόμου. Στο άλλο άκρο του διαδρόμου ο κύκλος στροφής που είναι πλησιέστερος στο τέρμα του διαδρόμου θα χρησιμοποιείται σαν περιοχή turn pad.
 8. Επέκταση του δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών κατά 80m βόρεια και κατά 40m νότια, ήτοι κατά 6.000m2 (Apron).
 9. Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση του υφιστάμενου πεδίου ελιγμών (διαδρόμου, τροχοδρόμου και δαπέδου).
 10. Κατασκευή των απαραίτητων υδραυλικών έργων αποστράγγισης-αποχέτευσης ομβρίων υδάτων.
 11. Κατασκευή εσωτερικής περιμετρικής οδού του αεροδρομίου, συνολικού μήκους 3.000m περίπου και πλάτους 5,00m.
 12. Κατασκευή περίφραξης στα όρια της απαλλοτριωμένης περιοχής και αντικατάσταση της υφιστάμενης στο δυτικό όριο του αεροδρομίου στην περιοχή που εφάπτεται της λίμνης.
 13. Αντικατάσταση της υπάρχουσας εγκατάστασης φωτοσήμανσης φορητού τύπου, με νέα μόνιμου τύπου και επέκταση αυτής στο νέο τμήμα του διαδρόμου, στους νέους τροχοδρόμους και στο νέο τμήμα του δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών, με την εγκατάσταση φωτιστικών διαδρόμου, τροχοδρόμων, PAPIS, RTILS κ.λπ. Στο υφιστάμενο δάπεδο στάθμευσης α/φ και στην επέκτασή του θα εγκατασταθούν νέες Η/Μ εγκαταστάσεις ηλεκτροφωτισμού.
 14. Ανακαίνιση του υφιστάμενου οικίσκου φωτοσήμανσης και εγκατάσταση νέου Η/Μ εξοπλισμού (σταθεροποιητές έντασης, πίνακες, κατανεμητές, Η/Ζ, κ.λ.π).
 • 2ο Υπο-έργο. Περιλαμβάνει τις εργασίες:

Κατασκευή εξωτερικής οδού μήκους 586m στο Ν.Δ. τμήμα της επέκτασης του διαδρόμου για την αποκατάσταση των θιγόμενων, από την επέκταση του δ/δ, υφιστάμενων οδικών προσβάσεων, εντός της απαλλοτριωθείσας έκτασης του αεροδρομίου με τα απαραίτητα υδραυλικά έργα αποστράγγισης-αποχέτευσης ομβρίων υδάτων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Υποδομές, Αερομεταφορές
SHARE:

24Media Network