Συνέδριο Economist: Διαρθρωτικές επενδύσεις ζητούν οι Ευρωπαίοι από το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης

Συνέδριο Economist: Διαρθρωτικές επενδύσεις ζητούν οι Ευρωπαίοι από το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. Eurokinissi

Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν όπως του ΕΣΠΑ, προειδοποίησαν οι εκπρόσωποι των θεσμών και ζήτησαν σχέδιο αλλαγών για τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.

Πρέπει να κάνουμε μια επανάσταση για καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ενώ οι εκπρόσωποι των θεσμών προειδοποίησαν ότι τα χρήματα του Ταμείου δεν πρέπει να αξιοποιηθούν όπως του ΕΣΠΑ.

Οι εκπρόσωποι των Θεσμών ζήτησαν συνεκτικό σχέδιο αλλαγών που θα διορθώσουν πάγιες διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.

Στην ίδια κατεύθυνση και ο κ. Σκυλακάκης μίλησε για ψηφισοποίηση του δημοσίου, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της μαύρης οικονομίας και της αδήλωτης εργασίας.

Επικέντρωσε όμως, στην αρχή της τοποθέτησής του, στο μέγεθος του εγχειρήματος που ανέλαβε η Ελλάδα. Τόνισε το νέο Ταμείο Ανάκαμψης έχει ένα ωφέλιμο χρόνο για την υλοποίηση του περίπου 3,5 χρόνια ενώ όλα τα προηγούμενα ΕΣΠΑ είχαν περιθώριο αξιοποίησης περίπου 10 χρόνια. Ο κ. Σκυλακάκης παραδέχθηκε το πρόβλημα της μεγάλης καθυστέρησης στην ωρίμανση αλλά και την κατασκευή έργων. Είπε συγκεκριμένα ότι με βάση ιστορικά στοιχεία, τα συγχρηματοδοτούμενα έργα έχουν ένα χρόνο ωρίμανσης και υλοποίησης που φτάνει και ξεπερνά τα 3,5 και αναλύοντας, είπε ότι χρειάζονται περίπου δύο χρόνια (23 μήνες όπως είπε) για την ωρίμανση και περίπου 28 μήνες για την υλοποίηση.

Με δεδομένο ότι οι χρόνοι αυτοί καλύπτουν το σύνολο της διάρκειας του προγράμματος θα πρέπει και οι δύο φάσεις να περιοριστούν σημαντικά από άποψη χρόνου. Τόνισε επίσης ότι η αλλαγή αυτή θα απαιτήσει μια συνολική αλλαγή νοοτροπίας και για το δημόσιο αλλά και για τον ιδιωτικό τομέα.

Ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Eurogroup (Euro Working Group, Τουόμας Σαραχεϊμο) τόνισε ότι παρά την τεράστια κρίση που ζούμε η οποία κλώνισε κυρίως την πραγματική οικονομία, τόσο η Τραπεζική αγορά όσο και η αγορά μετοχών ζούν σήμερα αισιόδοξες.

Σχετικά με την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων από την ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για επενδύσεις αλλά για πλέγμα επενδύσεων που θα βοηθήσει την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρώπης να ξεπεράσουν διαρθρωτικές αδυναμίες πολλών ετών και να γίνουν πιο ανθεκτικές στις κρίσεις.

Ο υποδιευθυντής της διεύθυνσης δημοσιονομικής διαχείρισης, γνωστός από τα παλιά στην Ελλάδα, κ. Ντέκλαν Κοστέλο, είπε ότι τα χρήματα που διατίθενται για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης φτάνουν το 19% του ΑΕΠ της, πράγμα που σημαίνει ότι με την απορρόφηση των πόρων του ταμείου θα έχει σε ετήσια βάση αύξηση του ΑΕΠ της κατά 2,5% – 3% .

«Επειδή έχουμε μια μεγάλη εμπειρία με την ελληνική πραγματικότητα θα βοηθήσουμε ώστε να πετύχουμε το σχέδιο ανάκαμψης να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» είπε ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στην Ελλάδα ο κ. Κοστέλο. Είπε συγκεκριμένα ότι τα πολλά χρήματα που διατίθενται για την χώρα μας δεν θα πρέπει να γίνουν ασύνδετες μεταξύ τους επενδύσεις αλλά θα πρέπει να υπάρχει ένα συνεκτικό σχέδιο για την υπέρβαση των συνεπειών όχι μόνο της υγειονομικής κρίσης αλλά και τον διαρθρωτικών προγραμμάτων της ελληνικής.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version