Σόιμπλε: Η Ελλάδα βρίσκεται “εντός του πλαισίου του προγράμματος προσαρμογής”

Σόιμπλε: Η Ελλάδα βρίσκεται “εντός του πλαισίου του προγράμματος προσαρμογής”

Τι δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε για τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, αποκλείοντας το ενδεχόμενο νέου "κουρέματος"

«Εντός του πλαισίου» του προγράμματος προσαρμογής βρίσκεται η Ελλάδα και «εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

«Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα είναι μέσα στο πλαίσιο του δύσκολου προγράμματος προσαρμογής τους και εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Οι οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι δύσκολες, αλλά δεν προχωρούν τόσο άσχημα, όσο είχε κανείς υποθέσει» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην Νοτιοδυτική Ραδιοφωνία της Γερμανίας (SWR) και τόνισε ότι μετά την αναδιάρθρωση του χρέους της η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος».

Σχολιάζοντας την προειδοποίηση του οργανισμού Oxfam ότι η αυστηρή πολιτική λιτότητας θα μπορούσε να οδηγήσει στη φτώχεια 25 εκατομμύρια Ευρωπαίους στα επόμενα δώδεκα χρόνια, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε της ακολουθούμενης πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται μόνο για λιτότητα, αλλά για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Αναφέρθηκε μάλιστα σε μείωση του μισθολογικού κόστους στην Ελλάδα κατά 13%, αλλά και σε αύξηση των Γερμανών τουριστών που επισκέφθηκαν φέτος τη χώρα σε σχέση με το 2012, όταν «η Ελλάδα ήταν ακόμη πολύ ακριβή».

“Ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών δεν έχει πεθάνει”

Ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, τον οποίο θέλουν να θέσουν σε ισχύ 11 χώρες της ΕΕ, “δεν έχει δεχθεί ένα τελειωτικό χτύπημα”, παρά την νομική γνωμοδότηση στην οποία χαρακτηρίζεται παράνομος, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο διέρρευσε την Τρίτη, ο φόρος αυτός είναι παράνομος επειδή η επιβολή του θα οδηγούσε σε διακρίσεις σε βάρος των χωρών της ΕΕ που δεν θα μετέχουν στην επιβολή του.

Πρόκειται για μια άποψη, η οποία “σε ένα σημείο διαφέρει από αυτήν της νομικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”, δήλωσε ο Σόιμπλε στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης σήμερα στο Βίλνιους.

Σύμφωνα επίσης με την γνωμοδότηση αυτή της νομικής υπηρεσίας του Συμβουλίου, η επιβολή του φόρου αυτού θα προκαλούσε ζημίες στις ευρωπαϊκές χώρες που δεν θα βρίσκονταν μεταξύ αυτών που τον επιβάλλουν.

“Όμως ακόμη κι αν η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου έχει δίκιο, δεν πρόκειται για ένα τελειωτικό χτύπημα” στον φόρο αυτόν και “μπορούμε να βρούμε μια λύση”, διαβεβαίωσε ο Σόιμπλε.

“Πάντοτε λέγαμε ότι ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών υπό την μορφή μιας ενισχυμένης συνεργασίας” μεταξύ 11 κρατών μελών της ΕΕ από τα 28, “δεν είναι κάτι που θα γίνει εύκολα”, αναγνώρισε ωστόσο ο Σόιμπλε.

Μολονότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υπερασπίζεται την νομιμότητα της πρότασής της για την επιβολή του φόρου αυτού και αμφισβητεί την νομική ανάλυση του Συμβουλίου, ελπίζει επισήμως να τεθεί σε ισχύ ο φόρος αυτός το 2014, “εγώ πάντα έλεγα ότι αυτό δεν θα προχωρήσει τόσο γρήγορα”, κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στο περιθώριο του Eurogroup.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα