Σόμπλε: Ολοκλήρωση προγράμματος και μετά ελάφρυνση. Ναι στο ΔΝΤ

Σόμπλε: Ολοκλήρωση προγράμματος και μετά ελάφρυνση. Ναι στο ΔΝΤ

"Δεν θα υπάρξει συζήτηση για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος" ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος στο Eurogroup της Δευτέρας. Η απόφαση της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει, συμπλήρωσε

Δεν θα υπάρξει συζήτηση για μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η απόφαση της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει. "Τίποτε δεν έχει αλλάξει", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Η αύξηση του πληθωρισμού δημιουργεί την ανάγκη για τη συζήτηση της νομισματικής πολιτικής στο Eurogroup, δήλωσε ο B. Σόιμπλε.

Από τη δική του μεριά, ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στάθηκε στους κοινούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που "πρέπει να τηρούνται". "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται εδώ για να επιβάλει τον σεβασμό των κοινών, αποτελεσματικών και ευέλικτων κανόνων" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ανακοίνωσε επίσκεψη στην Αθήνα πριν το τέλος Νοεμβρίου.

"Συνολική συμφωνία πριν το τέλος του έτους", δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών

Ερωτηθείς σχετικά με τη νέα σύσταση της κυβέρνησης, ο Γάλλος επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρέμεινε στη θέση του υπουργού Οικονομικών και τον χαρακτήρισε "αξιόπιστο" και "θετικό" συνομιλητή.

Επιπλέον, ανέφερε πως στην επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα θα συναντηθεί με τα νέα μέλη της κυβέρνησης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί η καλή συνεργασία.

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα του σημερινού Eurogroup, ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε ότι θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών για την πορεία των συνομιλιών για την Ελλάδα μετά την πρώτη αποστολή των θεσμών στην Αθήνα.

"Υπάρχει σημαντική πρόοδος η οποία δημιουργεί ενθαρρυντικό κλίμα" για τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ανέφερε ο ίδιος, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το Eurogroup θα είναι σε θέση να καταλήξει σε μια "συνολική συμφωνία" για την Ελλάδα πριν το τέλος του χρόνου, που θα περιλαμβάνει εκτός από τη δεύτερη αξιολόγηση και τη βιωσιμότητα του χρέους.

"Τώρα που οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, είναι σημαντικό να τις αναλάβουν και οι εταίροι της Ελλάδας", υπογράμμισε ο επίτροπος Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι στην απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου υπάρχει η δέσμευση των εταίρων για συζήτηση της βιωσιμότητας του χρέους πριν από το τέλος του χρόνου, κάτι που όπως είπε μπορεί να γίνει στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

"Χρειαζόμαστε μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις που είναι ήδη υπό εφαρμογή, την ανάκαμψη που δρομολογείται και το χρέος. Ελπίζω πως όλα αυτά θα συζητηθούν πριν το τέλος του έτους", κατέληξε ο ίδιος.

Οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας είναι σε γενικές γραμμές σε τροχιά, λέει ο Βάλντις Ντομπρόβσκις

Θα συζητήσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα και την εν εξελίξει δεύτερη αξιολόγηση, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις προσερχόμενος και εκείνος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Πρόσθεσε ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας είναι σε γενικές γραμμές σε σωστή τροχιά και ότι είναι πιθανόν να επιτευχθούν οι φετινοί δημοσιονομικοί στόχοι ενώ είναι εφικτός ο στόχος για το πλεόνασμα του 2017.

"Νομίζω ότι η Ελλάδα τα πάει αρκετά καλά, η οικονομία ανακάμπτει, ελπίζω ότι θα ακολουθήσουν οι δείκτες της ανάπτυξης", τόνισε άλλωστε και η υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΔΝΤ, Χρέος, Eurogroup
SHARE:

24Media Network