Στα 1,7 δισ. ευρώ οι προσφορές για το 10ετές ομόλογο

Στα 1,7 δισ. ευρώ οι προσφορές για το 10ετές ομόλογο
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Στο 4,31% η απόδοση από το reopening μέσω δημοπρασίας του ελληνικού ομολόγου. Ο συντελεστής κάλυψης έφτασε το 5,65. Αντλήθηκαν 300 εκατ. ευρώ

Πάνω από πέντε φορές υπερκαλύφθηκε η επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, στην οποία προχώρησε σήμερα ο ΟΔΔΗΧ. Oι προσφορές άγγιξαν τα 1,7 δισ. ευρώ, συγκεκριμένα, τα 1.696 εκατ. ευρώ.

Το επιτόκιο του ομολόγου (απόδοση) διαμορφώθηκε στο 4,31% έναντι 4,25% που ήταν το κουπόνι του ομολόγου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες στη δευτερογενή αγορά το δεκαετές ομόλογο διαπραγματευόταν με απόδοση 4,4%.

Με την έκδοση αυτή καλύπτεται περίπου το 90% του εφετινού δανειακού προγράμματος του Ελληνικού Δημοσίου. Η συγκεκριμένη δημοπρασία που πραγματοποίησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ήταν η πρώτη που διενεργείται στο πλαίσιο του τριμηνιαίου προγράμματος δημοπρασιών που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες, με βασικό στόχο την βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς κρατικών τίτλων.

Θα ακολουθήσουν άλλες δύο επανεκδόσεις υφιστάμενων τίτλων, 17 Μαΐου και 21 Ιουνίου, ώστε να καλυφθεί ένα ποσό της τάξης των 700 εκατ. ευρώ κι έτσι να κλείσει ο φετινός εκδοτικό στόχο που έχει τοποθετηθεί στα 7 δισ. ευρώ ή στα 8 δισ. ευρώ, εάν υπάρξει πράσινη έκδοση, που μάλλον είναι δύσκολο να γίνει.

Υπενθυμίζεται, αξιολογώντας τη συγκυρία, ο ΟΔΔΗΧ, έχει κινηθεί έγκαιρα για την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των δανειακών αναγκών, με την έκδοση 5ετούς ομολόγου που έγινε στις 29 Μαρτίου και του 10ετούς που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2023.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα