Στα ίδια χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια καταθέσεων. Στο 0,63% για προθεσμιακές

Συνάντηση της Κλέλιας Βελκουλέσκου με εργοδοτικούς φορείς την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016.
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Συνάντηση της Κλέλιας Βελκουλέσκου με εργοδοτικούς φορείς την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Οριακή διεύρυνση του επιτοκιακού περιθωρίου σε ορισμένες κατηγορίες δανείων, μείωση του μέσου επιτοκίου επιχειρηματικών δανείων, αμετάβλητο στα καταναλωτικά. Στα ίδια επίπεδα, επιτόκια καταθέσεων, με τις προθεσμιακές να κλειδώνουν στο 0,63% για μια διετία

Στα ίδια επίπεδα παραμένουν τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις, είτε για νέο χρήμα, είτε για παλαιό. Για καταθέσεις προθεσμίας ενός ή δύο ετών, τα επιτόκια έχουν ... «κάτσει» στο 0,63% περίπου σε μέσα επίπεδα, με αποκλίσεις από 0,61% σε 0,64%. Αυτό είναι το... «κάτι παραπάνω» που δίνουν οι τράπεζες, απαντώντας στα αρνητικά επιτόκια των καταθέσεων ταμιευτηρίου.

Σύμφωνα με τις εξελίξεις, όπως τις αναφέρει σε νέα ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, αμετάβλητο παρέμειναν τον Αύγουστο, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων. Στον αντίποδα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε. Το περιθώριο επιτοκίου αυξήθηκε στις 4,53 εκατοστιαίες μονάδες, έναντι 4,44 μονάδων τον προηγούμενο μήνα).

Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος:

1. ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΝΕΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩ

Αμετάβλητο παρέμεινε, τον Αύγουστο του 2017, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε. Το περιθώριο επιτοκίου* αυξήθηκε στις 4,53 εκατοστιαίες μονάδες, έναντι 4,44 μονάδων τον προηγούμενο μήνα (βλ. Πίνακα 1).

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,29% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,09% και το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από επιχειρήσεις παρέμεινε επίσης αμετάβλητο στο 0,14%. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,62% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 4,82%.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 14,34%. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με κυμαινόμενο επιτόκιο παρέμεινε επίσης σχεδόν αμετάβλητο και διαμορφώθηκε στο 8,52%.

Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο 5,42%, έναντι 5,45% τον προηγούμενο μήνα. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε επίσης κατά 3 μονάδες βάσης στο 7,06%, έναντι 7,09% τον προηγούμενο μήνα. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας και κυμαινόμενου επιτοκίου παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο και διαμορφώθηκε στο 4,33%. Αναλυτικότερα, το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,33%, για δάνεια άνω των 250.000 μέχρι και 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 4,91%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ παρέμεινε αμετάβλητο στο 4,23%. Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 16 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,81%.

2. ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΣΤΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩ

Σχεδόν αμετάβλητο παρέμεινε, τον Αύγουστο του 2017, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα του συνόλου των καταθέσεων, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των δανείων υποχώρησε. Το περιθώριο επιτοκίου* διαμορφώθηκε στις 4,28 εκατοστιαίες μονάδες, από 4,32 μονάδες τον προηγούμενο μήνα (βλ. Πίνακα 2).

Αναλυτικότερα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,31%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των δανείων υποχώρησε κατά 3 μονάδες βάσης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 4,59%.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,63%. Το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων από επιχειρήσεις με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο και διαμορφώθηκε στο 0,76%. Το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών παρέμεινε αμετάβλητο στο 2,36%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 3,72% και το επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων διαμορφώθηκε στο 4,98%, επίσης σχεδόν αμετάβλητο έναντι του προηγούμενου μήνα.

1 Στα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο περιλαμβάνονται και τα δάνεια με επιτόκιο σταθερό έως 1 έτος.

Στα ίδια χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια καταθέσεων. Στο 0,63% για προθεσμιακές
Στα ίδια χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια καταθέσεων. Στο 0,63% για προθεσμιακές
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τράπεζες
SHARE:

24Media Network