Στα σκαριά ο νέος ΕΝΦΙΑ: Η δύσκολη πολιτική εξίσωση των αλλαγών και οι κίνδυνοι για εκτίναξη επιβαρύνσεων

Στα σκαριά ο νέος ΕΝΦΙΑ: Η δύσκολη πολιτική εξίσωση των αλλαγών και οι κίνδυνοι για εκτίναξη επιβαρύνσεων
Πολυκατοικίες στην Αθήνα ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Ειδική επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών θα εξετάσει τη νέα "αρχιτεκτονική" του ΕΝΦΙΑ που θα ισχύσει από το 2022 στη βάση των αναθεωρημένων αντικειμενικών αξιών.

Να «τετραγωνίσει» τον κύκλο θα επιχειρήσει η νέα επιτροπή που στήνει το Υπουργείο Οικονομικών, που συστήνεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Δηλαδή έχει το δύσκολο έργο να συνδυάσει συντελεστές και νέες τιμές ζώνης ώστε να μην εκτιναχθούν οι επιβαρύνσεις σε μέσα και χαμηλά κοινωνικά στρώματα

Υπενθυμίζεται ότι οι νέες τιμές ζώνης είναι ανοδικές σε (α) 7.634 ζώνες (55% του συνόλου) με μέσο όρο αύξησης 19,5%, (β) πτωτικές σε 2.860 ζώνες (21% του συνόλου) εμφανίζουν μείωση, με μέσο όρο μείωσης στο 14,7%, και (γ) σταθερές σε 3.314 ζώνες (24% του συνόλου).

Έτσι ο επανασχεδιασμός του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να συνδυάσει τις νέες τιμές, τους συντελεστές παλαιότητας και τις κλίμακες ώστε να ισοσταθμίσει την εκτίναξη που καταγράφεται σε πολλές περιοχές με τις αντικειμενικές. Αν δεν τον κάνει αυτό η κυβέρνηση θα βρεθεί ενώπιον μιας νέα κατάστασης με μεγάλες επιβαρύνσεις φόρων για μεσαία και λαϊκά στρώματα για την ακίνητη περιουσία, σημείο που παραδοσιακά αποτελεί καταλύτη πολιτικών εξελίξεων.

Χαρακτηριστικά, πάντως, στην απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα αναφέρεται ότι στόχος της Επιτροπής είναι «η διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ και η προσαρμογή των συντελεστών του στις μεταβολές των αντικειμενικών αξιών ακινήτων που μεταβιβάζονται ή αποκτώνται με οποιαδήποτε αιτία».

Μέχρι, δε, τις αρχές του νέου έτους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η νέα άσκηση καθώς με βάση τα όσα ανέφερε η τελευταία έκθεση των θεσμών για τη 10η μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα πρέπει να ξεκινήσει από το Μάρτιο η αποπληρωμή του νέου ΕΝΦΙΑ με μηνιαίες δόσεις μέχρι το Δεκέμβριο.

Η δύσκολη εξίσωση

Στην όλη αυτή διαδικασία το Υπουργείο Οικονομικών πέρα από το ότι θα πρέπει να τηρήσει δεσμεύσεις ότι η νέα αρχιτεκτονική θα έχει ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να δει πώς:

  • Θα διαχειριστεί πρόσθετα έσοδα από την ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. Ουσιαστικά πρόκειται για μια καθαρά πολιτική επιλογή για το πού θα αξιοποιηθούν πιθανά ποσά ύψους 400 εκ. ευρώ. Βέβαια μέσα από την άσκηση που τρέχει η ΑΑΔΕ θα φανεί το ακριβές όφελος για τα κρατικά ταμεία από την φορολογητέα ύλη που προκύπτει με τις νέες τιμές και τις νέες εντάξεις.
  • Θα διαμορφώσει μια νέα διευρυμένη λίστα κλιμακίων με ταυτόχρονη μείωση του ποσού του κύριου φόρου με βάση την τιμή ζώνης ώστε να μην επιβαρυνθούν οι μεσαίες και οι φτωχότερες τάξεις αλλά και να διασφαλιστεί η αναλογικότητα και η προοδευτικότητα του συστήματος.
  • Πώς θα κρατηθεί «ζωντανό» το σχέδιο για νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, κάτι που όμως θα τεθεί στη βάση των δημοσιονομικών εξελίξεων και των κυβερνητικών προτεραιοτήτων στη φορολογία.
  • Πώς θα αναμορφωθούν οι συντελεστές παλαιότητας με συμπερίληψη κριτηρίων όπως οι ανακαινίσεις και οι ενεργειακές αναβαθμίσεις. Εδώ υπάρχουν κίνδυνοι επίσης για εκτίναξη επιβαρύνσεων σε λαϊκά νοικοκυριά που εντάχτηκαν στο Εξοικονομώ απλά για να βελτιώσουν τους όρους της καθημερινότητάς τους στην κατοικία τους, χωρίς να αποσκοπούν σε υπεραξίες από την εκμετάλλευση των ακινήτων τους.
  • Πώς θα ενσωματωθούν οι αλλαγές στο συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ ( επιβάλλεται σε 450.000 ιδιοκτήτες με συνολική ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ) είτε με κούρεμα των συντελεστών είτε με αύξηση του αφορολόγητου ορίου. Ωστόσο το μέτρο αυτό έχει έντονα ταξικό πρόσημο καθώς ευνοεί τους κατέχοντες σε βάρος κοινωνικών στρωμάτων που ίσως δουν, λόγω νέων τιμών ζώνης, τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητά τους σε λαϊκές περιοχές να εκτινάσσεται. Βέβαια η Επιτροπή Πισσαρίδη έχει προτείνει την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ ώστε να τονωθεί η κτηματαγορά, ενώ σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ το κέρδος για το ΑΕΠ μέσω των αυξημένων επενδύσεων σε ακίνητα μπορεί να φθάσει το 1,4 δισ. ευρώ
  • Πώς θα διαχειριστεί αγροτεμάχια ειδικά σε περιοχές όπου πλέον εντάχθηκαν στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. Εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος για υπέρογκες επιβαρύνσεις σε όσους επιμένουν να καλλιεργούν ή να διακρατούν αγρούς σε περιοχές με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον όπως τα νησιά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα