Στα ύψη η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα – Βουτιά στις τιμές φυσικού αερίου 

Στα ύψη η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα – Βουτιά στις τιμές φυσικού αερίου 
istockphoto

Αν και η τιμή του φυσικού αερίου έχει πέσει πολύ, ειδικοί δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους ότι η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί. Και σήμερα οι τιμές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ήταν οι πιο υψηλές στην Ευρώπη.

Κάτω από τα 70 ευρώ/MWh διαπραγματεύονται τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας (TTF) σπάζοντας το φράγμα που υπήρχε από τα μέσα του περυσινού Φεβρουαρίου, κατά την περίοδο έκρηξης της Ουκρανικής Κρίσης.

Συγκεκριμένα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μηνός ήταν κατά 5,27% χαμηλότερα το πρωί, σε σχέση με χθες,  στα 68,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα και κατά 9,66% χαμηλότερα σε σχέση με μια εβδομάδα πριν, και 46,31% σε σχέση με ένα μήνα πριν. Ακόμη και σε 12μηνη βάση κινούνται χαμηλότερα κατά 18,51%.

Η συνέχιση της πτωτικής τάσης στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου και πετρελαίου, που καταγράφει και αυτό τιμές κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι (το μπρεντ) εν πολλοίς οφείλεται στις καλές καιρικές συνθήκες και στη μεγάλη αποθήκευση φυσικού αερίου, αλλά και  στην κατάσταση στην Κίνα και στους κινδύνους που εντοπίζονται για ύφεση τόσο στην κινεζική οικονομία αλλά και στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του 2023 έχει συνταχθεί με την πρόβλεψη ότι η μέση τιμή πετρελαίου θα είναι 95 δολάρια το βαρέλι και το πλαφόν που έχει μπει από την ΕΕ στο φυσικό αέριο είναι στα 180 ευρώ, σημείο περίπου που έχει μπει και ως αναφορά στον προϋπολογισμό ως έσχατο σενάριο.

Πάντως οι ειδικοί της ενεργειακής αγοράς δεν έχουν κρύψει την έντονη ανησυχία τους ότι η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί τον επόμενο χρόνο, λόγω των ελλείψεων φυσικού αερίου, οι οποίες πιθανότατα θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Στο μεταξύ και σήμερα οι τιμές στην Αγορά της Επόμενης Μέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας ήταν οι πιο υψηλές στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, στα 218,19 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα 4/1/2023.

Στην Ευρώπη οι τιμές κινούνται για σήμερα σε επίπεδα που ξεκινούν από τα 58,94 ευρώ/ ΜWh και φτάνουν μέχρι τα 188,13 ευρώ/MWh στη Βουλγαρία.

Με βάση, δε, το δελτίο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, στην εγχώρια αγορά Επόμενης Ημέρας η μέση τιμή για τον Δεκέμβριο ήταν στα 276,89 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ανεβασμένη συγκριτικά με τον Νοέμβριο κατά 21,5%, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2021 σε άνοδο κατά 18%.

Σε σχέση με τις τιμές Δεκεμβρίου των υπόλοιπων αγορών ηλεκτρισμού της Ε.Ε.,  η χώρα μας έχει τη 2η ακριβότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πίσω μόνο από την Ιταλία και τη Μάλτα, όπου η τιμή το Δεκέμβριο ήταν στα 294,91 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.  Κύρια αιτία για τη διαφορά αυτή, που έρχεται να “εξομαλύνει” στη λιανική αγορά ο μηχανισμός που έχει τεθεί από τον Ιούλιο, ο τρόπος τιμολόγησης που γίνεται στη βάση της μεσοσταθμικής τιμής αερίου του μήνα που έχει προηγηθεί, δηλαδή για το Δεκέμβρη “μετράει” ο Νοέμβριος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα