Σταϊκούρας για κορονοϊό: "Διευρύνονται τα μέτρα στήριξης"

Ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. EUROKINISSI

Ο υπουργός οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προανήγγειλε τη διεύρυνση των μέτρων στήριξης, ενώ θα υλοποιηθούν πολτικές για την ενίσχυση της ρευστότητας, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Την διεύρυνση των μέτρων στήριξης ενάντια στην επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού προανήγγειλε το απόγευμα της Τρίτης, ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος ΣταϊκούραςΠαράλληλα τόνισε ότι θα υλοποιηθούν, μέσα στον επόμενο μήνα, πολιτικές, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, για την ενίσχυση της ρευστότητας, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. 

Ειδικότερα τόνισε ότι με τις πρωτοβουλίες που εξειδικεύονται σήμερα καλύπτονται περίπου 600.000 επιχειρήσεις με 1,2 εκατομμύρια μισθωτούς που αντιστοιχούν στο 60% των μισθωτών ιδιωτικών επιχειρήσεων της χώρας. Και 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. 

ADVERTISING

Είπε ειδικότερα, ότι οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, διαμορφώνεται επίσης στα 2 δισ. ευρώ. Η συνολική ταμειακή επιβάρυνση αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 6 δισ. ευρώ, μόνο για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Το δημοσιονομικό κόστος αυτών των μέτρων ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ, κόστος το οποίο, μαζί με την επιστρεπτέα προκαταβολή για την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων, ( διατίθενται έως 1 δις ευρώ ) τις επιπρόσθετες δαπάνες για την δημόσια υγεία ( έως και 200 ευρώ πέρα των προβλέψεων του προϋπολογισμού ) και το Δώρο Πάσχα προς τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, διαμορφώνεται πλέον στα 4,7 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ. 

Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που χθες, σύμφωνα με την παρουσίαση των Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Ecofin, ήταν στο 2% του ΑΕΠ. Είναι μάλιστα δεδομένη η αύξηση της επιβάρυνσης του προϋπολογισμού από την επόμενη εβδομάδα, μέσα τον Απρίλιο, τόσο λόγω της διεύρυνσης των δικαιούχων όσο και λόγω της μείωσης των εσόδων από την οικονομική συρρίκνωση.  Και δεν γνωρίζουμε ακόμη τη διάρκεια της κρίσης.

Ύφεση το 2020 

«Η κρίση είναι βαθιά, θα γίνει βαθύτερη, και η οικονομία θα γυρίσει, σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις, σε ύφεση το 2020» είπε ο υπουργός οικονομικών αλλά θα είναι παροδική αλλά παραδέχθηκε ότι η ζημιά στην οικονομία, βραχυπρόθεσμα, είναι σημαντική και θα διευρυνθεί. 

Έχουμε χρέος, όλοι μας, να συμπεριφερόμαστε με ψυχραιμία και υπομονή, με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, ώστε να βγούμε από αυτή την έκτακτη και εξωγενή κρίση, με το λιγότερο ατομικό και κοινωνικό κόστος, και να δρομολογήσουμε, αμέσως μετά, μία δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας κατέληξε ο υπουργός οικονομικών .

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργείο Οικονομικών, Κορονοϊός
SHARE:

24Media Network