Σταϊκούρας: Εκταμιεύεται 1 δισ. από τον δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής

Σταϊκούρας: Εκταμιεύεται 1 δισ. από τον δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής
Ο υπουργός οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας (Αρχείο) Eurokinissi

Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε την πρόθεση του υπουργείου και για ένα τρίτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής με προσανατολισμό τον τουρισμό προς το τέλος του καλοκαιριού.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκταμιευτεί περίπου 1 δισ. ευρώ για 100.000 επιχειρήσεις που ήταν επιλέξιμες στο 2ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπως  ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Ο υπουργός τόνισε ότι με βάση τα πρώτα στοιχεία περίπου το 50% των επιχειρήσεων του δεύτερου κύκλου ήταν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους που όμως διαθέτουν ταμειακή μηχανή.
 

Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε την πρόθεση του υπουργείου και για ένα τρίτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής με προσανατολισμό τον τουρισμό προς το τέλος του καλοκαιριού όταν θα υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την φετινή τουριστική κίνηση. Τόνισε πάντως ότι από το δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν ήδη γίνει αιτήσεις από 7.000 τουριστικές επιχειρήσεις.

Σε ερώτηση για την περαιτέρω στήριξη των εργαζομένων του τουρισμού και ειδικά αυτών που δεν θα εργαστούν φέτος λόγω της κρίσης τόνισε ότι εξετάζονται περισσότερα μέτρα και μέσω του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ του υπουργείου εργασίας αλλά και ενισχύσεων που ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι σήμερα αναμένεται να πιστωθούν και τα επιδόματα ειδικού σκοπού για τους ελεύθερους επαγγελματίες που καθυστερούν από τον Μάιο.

Σε διαβούλευση τον Non Dom για συνταξιούχους

Ανακοίνωσε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και το νομοσχέδιο για τον Non Dom για τους ξένους συνταξιούχους. Να επεκταθεί δηλαδή το δικαίωμα για αλλαγή της φορολογικής κατοικίας με αντάλλαγμα φορολογικά κίνητρα που ισχύει για ενεργεία πολίτες και σε εύπορους συνταξιούχους εκτός Ελλάδας να μεταφέρουν την φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα για να πετύχουν μια ενιαία πολύ χαμηλή φορολογία. Όπως είπε ο ίδιος εισηγήθηκε το σχετικό νομοσχέδιο στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο και έγινε ομόφωνα αποδεκτό.

Μετά και την ψήφιση από την Βουλή των μικροπιστώσεων και τη συζήτηση που συνεχίζεται για το νομοσχέδιο της εταιρικής διακυβέρνησης ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι θα έρθει στην Βουλή μέσα στο μήνα ο νόμος πλαίσιο για το νέο πτωχευτικό δίκαιο που έχει ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Ένα νομοσχέδιο με φορολογικές ρυθμίσεις (εκεί αναμένεται να ενταχθεί και η ειδική ρύθμιση από 12 έως και 24 δόσεις για τις συσσωρευμένες οφειλές) και κάποια άλλα διαρθρωτικά θέματα για τα οποία δεν αναφέρθηκε περαιτέρω.

Τέλος επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση θα επανέλθει στην πολιτική της μείωσης φόρων από το 2021 μόλις αφήσουμε πίσω μας τον κύριο όγκο της κρίσης δίνοντας προτεραιότητα στην μείωση του μη μισθολογικού κόστους δηλαδή της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα