Σταϊκούρας: Έρχεται η νομοθεσία για τον έκτακτο φόρο στα διυλιστήρια – “Κουμπαράς” για πιθανά μέτρα

Σταϊκούρας: Έρχεται η νομοθεσία για τον έκτακτο φόρο στα διυλιστήρια – “Κουμπαράς” για πιθανά μέτρα
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον Αντ1 είπε ότι τις επόμενες μέρες μέσα από μια σειρά δράσεων που ήδη έχουν νομοθετηθεί (επίδομα θέρμανσης, επιταγή ακρίβειας) θα διοχετευθούν στα νοικοκυριά πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει με εθνικό νόμο την απόφαση των Βρυξελλών για προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης για τα “απροσδόκητα κέρδη” των επιχειρήσεων ορυκτών καυσίμων, που όπως έχει ανακοινωθεί θα επιβάλλεται με συντελεστή τουλάχιστον 33% επί των πλεονασμάτων φορολογητέων κερδών.

Αυτό σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή “Στούντιο με θέα” ο υπουργός Οικονομικων Χρήστος Σταϊκούρας, το πρωί του Σαββάτου, λίγο πριν κλείσει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό 2023.

Ωστόσο, δε θέλησε, να αποσαφηνίσει εάν το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί φέτος ή την επόμενη χρονιά, αλλά ούτε να δώσει στίγμα για το ύψος των αναμενόμενων εσόδων. Ωστόσο τόνισε ότι επαφίεται στον Πρωθυπουργό να λάβει την πολιτική απόφαση για το πού θα διατεθούν τα “‘έξτρα” έσοδα αυτά, κάτι, που όπως τόνισε θα αποτυπωθεί και στη σχετική νομοθεσία.

Ουσιαστικά ο υπουργός Οικονομικών, “φωτογράφισε” πιθανούς πόρους για ένα νέο πλέγμα μέτρων που θα ισχύσει από το νέο έτος και θα εισφέρει στην στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών κι όχι μόνο, αλλά και στην πολιτική ενίσχυση της κυβέρνησης ένεκα εκλογών. Πέρα από τα νέα έσοδα αυτά από τα διυλιστήρια στον “κουμπαρά” υπάρχουν και οι πόροι από την υπεραπόδοση των φόρων για φέτος, που φτάνουν τα 312 εκ. ευρώ αλλά και το όποιο επιπλέον αποτέλεσμα φέρει η ανάπτυξη για το νέο έτος.

Να σημειωθεί, ότι με βάση παλαιότερες αναφορές η έκτακτη εισφορά, μπορεί να φέρει στα δημόσια ταμεία από 300 έως 400 εκατ. ευρώ. Ήδη, δε, ο υπουργός Οικονομικών έχει αναφέρει ότι το υπουργείο έχει κάνει τους υπολογισμούς του και τα έσοδα αυτά θα βοηθήσουν τις επιδοτήσεις και τα μέτρα στήριξης.

Βέβαια ο υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι τις επόμενες μέρες μέσα από μια σειρά δράσεων που ήδη έχουν νομοθετηθεί (επίδομα θέρμανσης, επιταγή ακρίβειας) θα διοχετευθούν στα νοικοκυριά πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα