Σταϊκούρας: Η ανάκαμψη της οικονομίας θα κρίνει τη ”μονιμοποίηση” των έκτακτων φόρων

Σταϊκούρας: Η ανάκαμψη της οικονομίας θα κρίνει τη ”μονιμοποίηση” των έκτακτων φόρων
Χρήστος Σταϊκούρας (EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε σε συνέντευξή του, ότι μόλις ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση θα πάψουν να ισχύουν και τα έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Αν έχουμε δημοσιονομικό χώρο μετά το 2021 μπορούμε μονιμοποιήσουμε την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Αυτό τόνισε πριν λίγη ώρα ο υπουργός οικονομικών μιλώντας στο Kontra αναφερόμενος στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για την Θεσσαλονίκη. Όπως είπε υπάρχουν προβλέψεις οι οποίες θέλουν την ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμό 5% έως 7% για το 2021. Η ελπίδα για επανάληψη των μέτρων και το 2022 πηγάζει από τις εισροές που θα έχουμε από το ταμείο ανάκαμψης κυρίως το 2022 αλλά και το 2023.

Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου τόνιζε το μεσημέρι ότι αν θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα 19 ,5 δις που δίνονται από το ταμείου ανάκαμψης τότε για τα επόμενα τρία χρόνια θα πρέπει να απορροφούμε περίπου 6 δις ευρώ κοινοτικών πόρων για κάθε χρόνο. Τα χρήματα αυτά που αντιστοιχούν στο 3,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση θα προστίθενται αυτόματα στο ετήσιο ΑΕΠ λόγω του ότι αποτελούν εισροές από το εξωτερικό. Αν μάλιστα – όπως αναμένεται – μαζί με τα κοινοτικά κονδύλια κινητοποιηθούν και ιδιωτικά κεφάλαια το αποτέλεσμα για το ΑΕΠ θα είναι πολλαπλάσιο.

Σχετικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή που θα απαιτηθεί ίσως μέσα στο 2022 ο υπουργός οικονομικών είπε ότι θα γίνει χωρίς να υιοθετηθούν μέτρα λιτότητας. Συγκεκριμένα τόνισε ότι μόλις ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση θα πάψουν να ισχύουν τα έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Αυτό το δημοσιονομικό κέρδος μαζί με μεγέθυνση του ΑΕΠ θα μειώσουν ελλείμματα και χρέος που δημιουργήθηκαν λόγω της υγειονομικής κρίσης. Θύμισε επίσης ότι οι δαπάνες που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με την αντιμετώπιση του κορονοϊού εξαιρούνται από το έλλειμμα όχι μόνο της Ελλάδα αλλά όλων των χωρών της ΡΕΕ.

Η κόντρα με το ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικά με την κόντρα που ξέσπασε με την τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ και αφορούσε τις πραγματικές δαπάνες που έγιναν για την αντιμετώπιση της πανδημίας ο υπουργός οικονομικών διευκρίνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν διαβάζει σωστά τα στοιχεία.

Όπως είπε η αύξηση κατά 4,6 δις ευρώ που διαβάζει ο ΣΥΡΙΖΑ αφορά μόνο τις άμεσες δαπάνες για την πανδημία. Δεν περιλαμβάνεται όμως σε αυτό το ποσό η αναστολές πληρωμών φόρων η έκτακτη μείωση των συντελεστών ΓΠΑ σε εστίαση τουρισμό και μεταφορές τα περίπου 2 δις που έχουν δοθεί ως επιστρεπτέα προκαταβολή και φυσικά την χρηματοδότηση της οικονομίας με τα διάφορα εγγυοδοτικά προγράμματα.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα φτάνουν τα 15 δις και μέχρι και το τέλος της χρονιάς θα φτάσουν τα 24 δις ευρώ ή και παραπάνω κατέληξε ο υπουργός οικονομικών.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα