Σταϊκούρας: Πιθανές νέες μειώσεις φόρων από Οκτώβριο

Σταϊκούρας: Πιθανές νέες μειώσεις φόρων από Οκτώβριο
Ο Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση μειώσεων του ΦΠΑ σε εστίαση και τουρισμό και μετά τον Οκτώβριο άφησε ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Την επιστροφή στη μείωση φόρων με μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές αμέσως μετά την σταθεροποίηση της οικονομίας προανήγγειλε ο υπουργός οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση και μετά τον Οκτώβριο κάποιων από τις μειώσεις ΦΠΑ σε εστίαση τουρισμό και μεταφορές που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός οικονομικών είπε ότι η Κυβέρνηση θα επανέλθει στην πολιτική μείωσης τους φορολογικού βάρους που είχε αρχίσει να εφαρμόζει από το 2019: “Μετά τον Οκτώβριο και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει επέλθει η σταθεροποίηση της οικονομίας θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε και νέες μειώσεις φόρων ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας”, είπε ο υπουργός οικονομικών σημειώνοντας ότι η προτεραιότητα θα δοθεί στην μείωση των ασφαλιστικών εισφορών “χωρίς να αποκλείουμε και την παράταση κάποιων μειώσεων ΦΠΑ“, όπως είπε χαρακτηριστικά .

Απαντώντας στα παράπονα που εκφράζονται από κλάδους όπως η εστίαση ή ο τουρισμός για πολύ μικρές φορολογικές ελαφρύνσεις θύμισε ότι μέτρα που έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται από τον Φεβρουάριο, όπως η στήριξη του εισοδήματος εργαζομένων σε αναστολή της συλλογικής τους σύμβασης, οι αναστολές υποχρεώσεων ή και η μείωση των ενοικίων παρατείνονται και για τον Ιούνιο ή ακόμη και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε κάποιες περιπτώσεις .

Επανέλαβε επίσης (απαντώντας στις διαμαρτυρίες της ΠΟΜΙΔΑ) ότι θα ληφθούν μέτρα για να καλυφθούν τα 2/3 της απώλειας του εισοδήματος από ενοίκια λόγω της έκπτωσης που θεσμοθετήθηκε από τον Μάρτιο και θα συνεχιστεί και τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση της πρακτικής των εμπορικών τραπεζών απέναντι στις πρωτοβουλίες για εγγυοδοσίες δανείων ο υπουργός οικονομικών προανήγγειλε την δημιουργία ενός παρατηρητηρίου όπου θα παρακολουθείται ουσιαστικά η πορεία και οι όροι χορηγήσεων σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι το πρόγραμμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ που θα χρηματοδοτηθεί από την κοινοτική πρωτοβουλία SURE θα αποτελέσει το ανάχωμα της ανεργίας μετά την πλήρη επανεκκίνηση της οικονομίας: “Αντί για επιδόματα ανεργίας εμείς προτιμήσαμε τα επιδόματα εργασίας”, είπε ο υπουργός οικονομικών αναφερόμενος στο νέο αυτό ταμείο σημειώνοντας ότι ανάλογε πρωτοβουλίες θα αναλάβουν και μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία η Γαλλία και η Ισπανία αλλά και η Αυστρία .

Τόνισε επίσης ότι θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες και προϋποθέσεις για να μην γίνει κατάχρηση της ύπαρξης του από ιδιώτες. Τέλος σχετικά με το επιχείρημα της Αξιωματικής περί αναγκαστικής μείωσης των εισοδημάτων κατά τουλάχιστον 20% όσων συμμετέχουν σε μειωμένη εργασία και με την εφαρμογή του Ν ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ είπε ότι η αναπλήρωση εισοδήματος μαζί με το 60% της απώλειας που θα καλύπτει το δημόσιο θα ξεκινά από το 84% και θα φτάνει το 100% του καθαρού μισθού προς κρίσης .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα