Σταϊκούρας: Σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας από τον Μάιο

Σταϊκούρας: Σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας από τον Μάιο
Ο υπουργός Oικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι οι τράπεζες είναι υγιείς και δεν υπάρχει σκέψη για κρατικοποιήσεις ιδιωτικών εταιριών.

«Δεν υπάρχει θέμα κρατικοποίησης ιδιωτικών επιχειρήσεων όπως πχ οι τράπεζες» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Oικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και υπογράμμισε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό και δεν υπάρχει καμία εκροή καταθέσεων.

Σε δηλώσεις του τη Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου στο Parapolitika FM, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι παρά την κρίση οι τράπεζες είναι σε καλή κατάσταση και θα μπορούν να προσφέρουν ευκολίες με τα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών, κάποια από τα οποία μπορεί να μπούν σε καθυστέρηση λόγω των ανατροπών που έφερε στην αγορά εργασίας η πανδημία του κορονοϊού.

Με αυτό το δεδομένο τόνισε ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα με την αύξηση των κόκκινων δανείων αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά η αντιμετώπιση όσων επλήγησαν από την κρίση θα είναι πολύ διαφορετική από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που «θα συνεχίσουμε να κυνηγάμε».

Ως προς την παράταση του καθεστώτος της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο υπουργός επανέλαβε την πεποίθησή του ότι παρά τις αντιρρήσεις τω θεσμών, περί το τέλος του μήνα θα καταφέρουμε να έχουμε μια νέα παράταση με ένα ενδιάμεσο καθεστώς.

Σταδιακή επανεκκίνηση

Ο υπουργός Οικονομικών προέβλεψε ότι από τις αρχές του επόμενου μήνα σταδιακά και με αργούς ρυθμούς θα αρχίσει η επανεκκίνηση της οικονομίας. Παρόλα αυτά, ανακοίνωσε ότι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας θα επαναληφθούν και θα συμπληρωθούν και με τα κλαδικά μέτρα.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι τις επόμενες 5 με 10 ημέρες θα ανακοινωθούν ειδικές στοχευμένες παρεμβάσεις για κλάδους όπως οι μεταφορές, η ακτοπλοΐα, η ιδιωτική υγεία κάποιοι τομείς που διαχειρίζεται το Υπερταμείο (κυρίως τις αστικές μεταφορές) και κυρίως ο τουρισμός, τόσο ο εποχικός όσο και ο 12μηνος.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Υπενθύμισε επίσης ότι εκτός από τα κλαδικά μέτρα, έρχεται και το πακέτο των χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω εγγυοδοσίας και κάλυψης των τόκων ενήμερων δανείων από το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο θα φτάσει ούτε λίγο ούτε πολύ τα 190 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι με το βασικό σενάριο για την οικονομία και αν αποκλειστεί κάποια απρόβλεπτη επιδείνωση, τότε η οικονομία μπορεί να στηριχτεί χωρίς να χρησιμοποιήσουμε το δημοσιονομικό μαξιλάρι .

Μειώσεις φόρων

Σχετικά με την συνέχιση της οικονομικής πολιτικής που είχε χαράξει η κυβέρνηση από πέρυσι το καλοκαίρι, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι το πρόγραμμα προσαρμόζεται λόγω της κρίσης αλλά δεν αλλάζει. «Μπορεί αυτήν την περίοδο λόγω της κρίσης να μη μειώνουμε φόρους αλλά να αυξάνουμε δαπάνες αλλά παραμένουμε προσηλωμένοι στο πρόγραμμα μείωσης της φορολογίας. Πιο ήπια κατά την διάρκεια της κρίσης από τον κορονοϊο και εντονότερα μόλις υποχωρήσει η υγειονομική κρίση«» είπε ο υπουργός Οικονομικών 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα