Σταϊκούρας: Στήριξη για τις πληρωμές δανείων έως και 9 μήνες

Σταϊκούρας: Στήριξη για τις πληρωμές δανείων έως και 9 μήνες
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

Από Τρίτη ξεκινούν οι πληρωμές του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής. Τον Ιούλιο το πρόγραμμα – γέφυρα για τη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών.

Την στήριξη μέσα από το πρόγραμμα -γέφυρα που θα ξεκινήσει από το Ιούλιο, των ευάλωτων δανειοληπτών, έως και για 9 μήνες, προανήγγειλε ο υπουργός οικονομικών στην ΕΡΤ .

Όπως είπε, στο τέλος Ιουλίου, μετά την λήξη της τρίμηνης παράτασης που δόθηκε στην προστασία της πρώτης κατοικίας θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα γέφυρας που θα στηρίζονται κόκκινοι και πράσινοι δανειολήπτες για διάστημα έως και για 9 μήνες .

Ο σχεδιασμός προβλέπει την επιδότηση αρχικά σε ένα ποσοστό πάνω από 50% της δόσης στεγαστικών δανείων οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών που θα επιλεγούν με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ο στόχος θα είναι η αποτροπή της δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων και η υποστήριξη και συνεπών δανειοληπτών από τις συνέπειες από την υγειονομική κρίση του κορονοΪού.

Θύμισε επίσης ότι ήδη οι τράπεζες για τους συνεπείς δανειολήπτες έχουν δώσει μια αναβολή στην καταβολή δόσεων έως και το τέλος Αυγούστου .

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Αναφορικά με το εδώ και μέρες αναμενόμενο άνοιγμα της εφαρμογής της επιστρεπτέας προκαταβολής για να προχωρήσει και η δεύτερη φάση του πρώτου κύκλου ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι από το πρωί, που έχει ανοίξει, ήδη έχουν αποδεχθεί το ποσό που έχει προκύψει από τον αλγόριθμο του υπουργείου οικονομικών 458 από τις 90.000 επιχειρήσεις για τις οποίες εγκρίθηκε ένα ποσό από 2.000 έως 250.000 . Οι πληρωμές για το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ξεκινήσουν από αύριο .

Πρόγραμμα SURE

Ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι από τον Ιούνιο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται ακόμη και με αμιγώς εθνικούς πόρους το πρόγραμμα SURE για την στήριξη της απασχόλησης . Όπως είπε ο υπουργός οικονομικών το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει αποφασιστεί μεν αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί από την ΕΕ και δεν αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέχρι και τον Ιούλιο.

Με τα χρήματα θα καλυφθεί μέρος των εισοδημάτων των εργαζομένων οι οποίοι λόγω των περιορισμών που θα τεθούν από την υγειονομική κρίση θα βρεθούν να εργάζονται εκ περιτροπής .

Ο υπουργός τόνισε ότι θα υπάρξει μέριμνα για να μην γίνει κατάχρηση του μέτρου από τους εργοδότες ενώ εκτίμησε ότι με το περίπου 1,4 δισ. ευρώ να καλυφθούν εργαζόμενοι πχ στην εστίαση ή στον τουρισμό και μετά το τέλος του χρόνου.

Σε ότι αφορά τις μειώσεις φόρων είπε ότι εξετάζονται συγκεκριμένες μειώσεις για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και πρόσθεσε ότι μέσα στον Μάιο η Κυβέρνηση θα νομοθετήσει ελαφρύνσεις και για τους ιδιοκτήτες που αναγκάστηκαν να δεχθούν μειωμένα κατά 40% ενοίκια από πληττόμενες επιχειρήσεις τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους που είναι φοιτητές σε άλλη πόλη.

Τέλος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σκέψη για μείωση του ελάχιστου ορίου των ηλεκτρονικών συναλλαγών από το 30% που έχει τεθεί για πρώτη χρονιά φέτος .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα