Σταϊκούρας-Βρούτσης για δώρο Πάσχα: “Δυνατότητα να δοθεί μαζί με το επίδομα αδείας”

Σταϊκούρας-Βρούτσης για δώρο Πάσχα: “Δυνατότητα να δοθεί μαζί με το επίδομα αδείας”
Συνέντευξη τύπου των υπουργών Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για τα μέτρα στήριξης Eurokinissi

Οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, αναλύουν τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ώστε να εξειδικευθούν τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στα πλαίσια της αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε τα εξής:

-Επεκτείνεται ο έκτακτος μισθός και σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους.

-Την ενίσχυση των 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και όλοι όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από την πρώτη Μαρτίου.

-Το δώρο του Πασχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργαζόμενους, σε ημερομηνία που θα αποφασιστεί, ενώ έκτακτο δώρο Πασχα θα παρουν οι εργαζόμενοι στους τομείς της Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας”.

Ξεκινώντας τη συνέντευξη τύπου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι το δώρο Πάσχα θα δοθεί στο ακέραιο, αλλά θα δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να το δώσουν αργότερα, χωρίς νομικές συνέπειες, ώστε να μην επιβαρυνθούν λόγω κορονοϊού.

O υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια στα σούπερ μάρκετ, ενώ τόνισε ότι στο εξής και μέχρι να περάσει η κρίση, δεν θα υπάρχουν οχλήσεις στους δανειολήπτες.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σημείωσε από την πλευρά του ότι  “όσες επιχειρήσεις πλήττονται σημαντικά από τις συνέπειες θα μπορούν να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό σε καθεστώς αναστολή εργασίας. Το μέτρο θα μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα και είναι απολύτως προσωρινό για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων και την προστασία της δημόσιας υγείας και της αποφυγής απολύσεων. Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου, απαγορεύονται οι απολύσεως. Με το τέλος του μέτρου ο εργοδότης υποχρεούνται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό των θέσεων εργασίας. Άρα δικαιούχοι του ποσού θα είναι όλοι οι εργαζόμενοι που θα είναι σε αναστολή και τα 800 ευρώ θα είναι ακατάσχετα. Ο εργαζόμενος για να λάβει την οικονομική ενίσχυση θα δηλώνει σε πλατφόρμα ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση της εργασίας του. Δικαιούχοι των 800 ευρώ θα είναι και οι απολυμένοι και όσοι αναγκάστηκαν να παρατηθούν από 1η Μαρτίου του 2020”.

Αναφερόμενος στο δώρο Πάσχα, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι “προσφέρεται η δυνατότητα, να καταβληθεί το δώρο του Πάσχα το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας. Όσοι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα μπορούν να το κάνουν, κάτι που συνιστώ”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα