Σταϊκούρας: Οι τράπεζες πρέπει να διοχετεύσουν στην οικονομία 10 δισ. ευρώ

Σταϊκούρας: Οι τράπεζες πρέπει να διοχετεύσουν στην οικονομία 10 δισ. ευρώ
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

Προσπάθεια και πιέσεις ώστε οι τράπεζες να διοχετεύσουν το ταχύτερο δυνατό στην αγορά, ρευστότητα 10 δισ. από κοινοτικούς πόρους και εγγυήσεις προανήγγειλε ο υπουργός οικονομικών.

Αναφερόμενος στην σχετική τηλεδιάσκεψη που έγινε υπό τον Πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο OPEN, τόνισε ότι στην πρώτη φάση η πίεση προς τις τράπεζες ήταν για να ρυθμίσουν τα δάνεια όσων χτυπήθηκαν από την υγειονομική κρίση.

«Σε αυτή την φάση προσπαθούμε ώστε να φτάσουν μέσω των τραπεζών χρηματοδοτήσεις περίπου 10 δις ευρώ» είπε ο υπουργός οικονομικών χωρίς να απαντά στις αιχμές περί καθυστέρησης εκ μέρους των τραπεζών απέναντι στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.


Αναλύοντας το ποσό των 10 δισ. μίλησε για ένα ποσό 3 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ για την παροχή δανείων και 2 δισ. νέων εγγυήσεων που με την μόχλευση μπορεί να φτάσει και τα 7 δισ. ευρώ από την Ελληνική αναπτυξιακή Τράπεζα.

Στο πεδίο της ρευστότητας είπε ότι την Δευτέρα ή την Τρίτη αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς 90.000 επιχειρήσεων το 1 δισ. από το πρώτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής .

Σχετικά με δηλώσεις Κυβερνητικούς Αξιωματούχου που αφορούν την αναβολή του σχεδίου για την πρόωρη αποπληρωμή άλλου 1,7 δισ. ευρώ από το χρέος προς το ΔΝΤ ο υπουργός οικονομικών είπε ότι αποφασίστηκε το ποσό αυτό να κρατηθεί για να στηρίξει την οικονομία.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι με την πολιτική που ασκείται και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο για ένα νέο μνημόνιο για τέσσερεις λόγους.

Η απώλεια εσόδων λόγω της κρίσης υπάρχει αλλά είναι μικρότερο του αναμενομένου. Έχουμε βγεί στις αγορές εν μέσω κρίσης αντλώντας 2 δισ. ευρώ με ικανοποιητικό επιτόκιο. Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας χρησιμοποιούνται με μεγάλη προσοχή.

Προσδοκούμε να εισρεύσουν οι πόροι από την ΕΕ και ειδικά από την πρωτοβουλία SURE για την στήριξη της απασχόλησης από όπου η Ελλάδα αναμένεται να αντλήσει τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ .

Τέλος ο υπουργός οικονομικών είπε ότι μέσα στην εβδομάδα θα τακτοποιηθεί και η καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ και στις ειδικές κατηγορίες των εργαζομένων του πολιτισμού των ξεναγών κτλ,θα ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος της εβδομάδας.

Επίσης προανήγγειλε και φορολογικές ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζουν σε πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους εργαζόμενους τους. Είπε συγκεκριμένα ότι θα υπάρχουν δύο ιδέες οι οποίες θα εφαρμοστούν είτε το 2020 είτε το 2021.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα