Σταθάκης: Όλες οι προβλέψεις για το 2017 μιλάνε για ανάκαμψη γύρω στο 3%

Πρώτη ευρωαραβική συνόδος με τίτλο "Εταίροι για την Ανάπτυξη", την Πέπτη 3 Νομεβρίου 2016, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το συνέδριο πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Aραβικού κόσμου προκειμένου να αναπτυχθεί μια πιο αντιπροσωπευτική και δυναμική πλατφόρμα για την διεξαγωγή συζητήσεων για μια ευρωαραβική στρατηγική συνεργασία και συμμαχία μεταξύ των δύο οικονομικών και πολιτικών ενώσεων.
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Πρώτη ευρωαραβική συνόδος με τίτλο "Εταίροι για την Ανάπτυξη", την Πέπτη 3 Νομεβρίου 2016, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το συνέδριο πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Aραβικού κόσμου προκειμένου να αναπτυχθεί μια πιο αντιπροσωπευτική και δυναμική πλατφόρμα για την διεξαγωγή συζητήσεων για μια ευρωαραβική στρατηγική συνεργασία και συμμαχία μεταξύ των δύο οικονομικών και πολιτικών ενώσεων. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Στη στόχευση που υπάρχει, ώστε η αναπτυξιακή προοπτική να είναι βιώσιμη, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας στην Ευρωαραβική Σύνοδο

«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η μακρά περίοδος ύφεσης μπορεί και πρέπει να αποτελεί παρελθόν για τη χώρα» σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, στην Ευρωαραβική Σύνοδο και αναφέρθηκε στη στόχευση που υπάρχει, ώστε η αναπτυξιακή προοπτική που έχει δημιουργηθεί να είναι βιώσιμη.

Επίσης, υπογράμμισε ότι όλες οι προβλέψεις για το 2017 μιλάνε για ανάκαμψη που θα προσεγγίζει το 3% και ότι το μείζον θέμα είναι η χρηματοδότηση για επενδύσεις δημόσιες, ιδιωτικές και μεικτές.

Ο υπουργός αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στα νομοθετικά και χρηματοδοτικά εργαλεία, που έχει επιστρατεύσει η ελληνική κυβέρνηση με στόχο την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επιστροφή της στην ανάπτυξη. Ο υπουργός, επεσήμανε ότι η βελτίωση του μακροοικονομικού κλίματος εξαρτάται απόλυτα από τη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η οποία συνιστά βασικό στόχο του τρέχοντος προγράμματος 2015-2018.

Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι, για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη, πέραν του τουρισμού και της ναυτιλίας, χρειάζεται έμφαση στις εξαγωγές, κυρίως σε τομείς όπου διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως στη φαρμακοβιομηχανία, στα logistics, στα αγροδιατροφικά προϊόντα και η ενέργεια.

Όσον αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ο υπουργός ανέλυσε τις προοπτικές για την πραγματική οικονομία που έχει ανοίξει το ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου και υπογράμμισε τη σημασία της δραστηριοποίησης των ευρωπαϊκών επενδυτικών τραπεζών, όπως της EIB και της EBRD στην Ελλάδα.

Τέλος, εστίασε στις θεσμικές αλλαγές που έχουν επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα, με στόχο τη διαφάνεια στις προμήθειες, την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση και τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Μάλιστα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι, μέσα τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του νέου αναπτυξιακού νόμου, έχουν κατατεθεί 500 αιτήσεις προς ένταξη.

SHARE:

24Media Network