Στην Άπω Ανατολή ο επόμενος γύρος για τράπεζες – συντάξεις

Στην Άπω Ανατολή ο επόμενος γύρος για τράπεζες – συντάξεις
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος - Φωτογραφία αρχείου AP

Κρίσιμες συναντήσεις για Τράπεζες και επενδύσεις θα γίνουν σε Χoνγκ Κoνγκ, Σιγκαπούρη αλλά και στη φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Παρά την έξοδο από τα μνημόνια, ούτε και η επόμενη παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου σε σύνοδο του ΔΝΤ δεν θα είναι «ανέμελη». Στο εξωτικό Μπαλί της Ινδονησίας θα πρέπει να συνεχίσει να διεκδικεί την αναστροφή του μέτρου των συντάξεων και παράλληλα και ένα πιο πλήρες «οπλοστάσιο» για την θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σε κάθε σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας συγκεντρώνονται οι οικονομικές κεφαλές όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Ο κ. Τσακαλώτος θέλει να έχει επαφές και με τους επικεφαλής των θεσμών αλλά και με τους ομολόγους του Eurogroup για τα δύο καυτά θέματα της ελληνικής ατζέντας: Την αναστροφή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων αλλά και την συνδρομή και συμφωνία και της ΕΚΤ και του ESM και των μελών του Eurogroup για τη συμπλήρωση του οπλοστασίου που ετοιμάζεται για την προστασία των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια.

Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα το σχέδιο για εγγυοδοσία του δημοσίου για τις ζημιές των τραπεζών από τη ενεργητική διαχείριση κόκκινων δανείων (δηλαδή πώλησης σε distress fund). Μέσω της χρήσης του εργαλείου APS πρέπει να προχωρήσει γρήγορα για να μη επαναληφθούν επιθέσεις όπως αυτές της προηγούμενης εβδομάδας.

Ωστόσο θα πρέπει να έχει την έγκριση και της ΕΚΤ που εποπτεύει την λειτουργία των τραπεζών, του ESM που είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας αλλά και του Εurogroup που θα κληθεί – ενδεχομένως – να αλλάξει την χρήση για ένα μέρος από το μαξιλάρι ρευστότητας των 24,1 δισ. ευρώ για να μπορέσει να παρέχει το δημόσιο τις ανάλογες εγγυήσεις.

 Στο τραπέζι και η Bad Bank

Το δεύτερο εργαλείο που θέλει να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο είναι η δημιουργία μιας “Bad Bank“ όπου θα συγκεντρωθεί το υπόλοιπο των κόκκινων δανείων. Η ιδέα είχε απορριφθεί από την ΕΚΤ στην αρχή του χρόνου λόγω της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος. Εκτιμήθηκε δηλαδή ότι αν ξεκινούσαν οι συζητήσεις στην αρχή του χρόνου θα συνεχίζονταν μέχρι σήμερα χωρίς να έχουμε ακόμη κατάληξη και εφαρμογή. Παράλληλα θα χάνονταν πολύτιμος χρόνος για τις ελληνικές τράπεζες αφού δεν θα προχωρούσαν ούτε οι πλειστηριασμοί αλλά ούτε και ο εξωδικαστικός και η κατάσταση με τα κόκκινα δάνεια θα ήταν ακόμη χειρότερη.

Τώρα όμως ο χρόνος είναι πιο κατάλληλος να αρχίσουν και τελειώσουν αυτές οι συζητήσεις. Και σε αυτό το θέμα θα χρειαστεί η συνεργασία με ΕΚΤ και ESM.

Βεβαίως ο κ. Τσακαλώτος θα πρέπει να είναι έτοιμος να ακούσει και κριτική από την οικοδέσποινα της συνόδου, την κα. Κριστίν Λαγκάρντ, αφού το Ταμείο επέμενε μέχρι και το τέλος του προγράμματος του ESM ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει έτοιμο ένα απόθεμα ρευστότητας ειδικά για την κάλυψη μελλοντικών αναγκών των τραπεζών.

Αγκάθι ακόμη οι συντάξεις

Από το «γήπεδό του» το ΔΝΤ θα έχει την ευκαιρία να ασκήσει κριτική και στην προχωρημένη συζήτηση για την αναστροφή του μέτρου των συντάξεων που υποχρέωσε να προνομοθετήσει η Ελλάδα από το 2017.

Η παρουσία όμως στο Μπαλί της ηγεσίας όλων των ευρωπαϊκών θεσμών και των υπουργών του Eurogroup και ειδικά του κ. Τρία της Ιταλίας θεωρείται μάλλον ευνοϊκή για το ελληνικό αίτημα. Τούτο διότι εν όψει και των ευρωεκλογών η Ευρώπη θέλει να εμφανιστεί επιεικής απέναντι στην Ελλάδα η οποία μετά από 10 χρόνια βαθιάς κρίσης ξεπερνά τους δύσκολους δημοσιονομικούς στόχους, ώστε να μπορεί να είναι «αυστηρή» με την Ιταλία που θέλει να παραβεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ένωσης.

Πάντως μέχρι το έκτακτο Eurogroup που αναμένεται να γίνει στα μέσα Νοεμβρίου, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα μέχρι να υπάρξει η οριστική κατάργηση του μέτρου

Σε Σιγκαπούρη – Χονγκ Κονγκ

 Πριν από το Μπαλί όπως ο έλληνας υπουργός θα κάνει για πρώτη φορά άνοιγμα προς ανατολάς για επενδύσεις. Την Τρίτη θα βρεθεί στη Σιγκαπούρη και την Τετάρτη στο Χονγκ Κονγκ, τα δύο μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά κέντρα της Άπω Ανατολής.

Ο στόχος είναι να κάνει ότι έκανε στα ταξίδια του στο Λονδίνο και την Νέα Υόρκη: Να παρουσιάσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά το μνημόνιο και να περιγράψει τα σχέδια της κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική της χώρας. Παράλληλα θα έχει την ευκαιρία να ακούσει και να ανταλλάξει απόψεις με υποψήφιους επενδυτές της περιοχής οι οποίοι δεν γνωρίζουν ούτε καν που βρίσκεται η Ελλάδα στον χάρτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα