Στο 1,9% του ΑΕΠ η ανάπτυξη το β' τρίμηνο του 2019

Το υπουργείο Οικονομικών
Το υπουργείο Οικονομικών EUROKINISSI

Πάτησε γκάζι η ανάπτυξη για το β τρίμηνο του χρόνου φτάνοντας στο 1,9% του ΑΕΠ από 1,1% του ΑΕΠ που αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη για το πρώτο τρίμηνο.

Οδηγοί για την επιτάχυνση της ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου είναι η ιδιωτική κατανάλωση και οι εξαγωγές καθώς οι επενδύσεις κατέγραψαν μείωση κατά 5,8%.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πριν λίγη ώρα στην δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, η ανάπτυξη κατά 1,9% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2018 διαμορφώθηκε από επιμέρους μεταβολές.

Στην συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη που παρουσίασε αύξηση 1,2% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2018.

Την αύξηση κατά 5,4% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2018 των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,0% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,9%.

Αντίθετα οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,8% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2018.

Αρνητικά επέδρασε στην ανάπτυξη η αύξηση κατά 3,7% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,8%.

Σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου αυξήθηκε σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του χρόνου κατά 0,8% λόγω των επιμέρους μεταβολών στα επιμέρους στοιχεία που απαρτίζουν το ακαθάριστο εγχώριο προΪόν . Συγκεκριμένα

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.

-Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 2,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.

-Αύξηση κατά 3,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,2% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,8%.

-Μείωση κατά 0,8% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,9% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,2%.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία για το ΑΕΠ του Β τριμήνου το ελληνικό ΑΕΠ μεγεθύνθηκε για το πρώτο εξάμηνο κατά 1,5% του ΑΕΠ ρυθμός που απέχει σημαντικά από τον ετήσιο στόχο για ανάπτυξη 2% του ΑΕΠ που έχει τεθεί ως στόχος στον προϋπολογισμό.

Η επιτάχυνση από το πρώτο στο δεύτερο τρίμηνο ήρθε ενώ η χώρα βρισκόταν σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Άρα υπάρχουν προσδοκίες για περαιτέρω επιτάχυνση το «καλό» 3ο τρίμηνο που περιέχει και τις εισπράξεις από τον τουρισμό και τις μεταφορές αλλά και το 4ο τρίμηνο.

Η επίδοση της οικονομίας για το δεύτερο τρίμηνο που αφορά τους μήνες από τον Απρίλιο έως και το Ιούνιο είναι η καλύτερη από το 2010 . Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το β τρίμηνο του 2018 ήταν 1,5% του ΑΕΠ.

SHARE: