Στο σημερινό Eurogroup του Βερολίνου τα μέτρα της ΔΕΘ

Στο σημερινό Eurogroup του Βερολίνου τα μέτρα της ΔΕΘ
Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης AP

Από την κρίση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης που συνεδριάζουν στο Βερολίνο περνά και το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ.

Το σημερινό άτυπο Eurogroup θα έχει ως δεύτερο βασικό του θέμα κατ’ αρχήν την ανασκόπηση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού για την περίοδο Μαρτίου – Αυγούστου για όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, αλλά και τα μέσα που χρειάζεται κάθε χώρα για ανάκαμψη τον επόμενο χρόνο.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του και για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας που δείχνει έως τώρα καλύτερη από την αναμενόμενη, αλλά και για το οικονομικό πρόγραμμα και τα μέτρα που θέλει να εφαρμόσει για το 2021.

Το δεύτερο δύσκολο θέμα είναι το διάδοχο σχήμα της ρήτρας συνολικής διαφυγής, δηλαδή της πλήρους άρσης των δημοσιονομικών στόχων που εφαρμόζεται για φέτος για να μπορέσει κάθε χώρα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.

Με άλλα λόγια θα συζητηθεί αν θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής και πώς αυτές θα εφαρμοστούν με το βλέμμα πάντα στον χρόνο οριστικής ύφεσης της υγειονομικής κρίσης. Η συζήτηση αναμένεται να είναι δύσκολη με δεδομένο ότι τα περισσότερα κράτη του Ευρωπαϊκού Νότου είχαν πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη για το πρώτο εξάμηνο του 2020 και άρα θα πιέσουν για απόλυτη δημοσιονομική ελευθερία και το 2021, ενώ ο Ευρωπαϊκός Βορράς αλλά και κάποιοι από τους θεσμούς θεωρούν απαραίτητο να υπάρξει μια δημοσιονομική προσαρμογή για το επόμενο χρόνο.

Με χθεσινή παρέμβαση του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο πλαίσιο συνεδρίου στην Γερμανία, αναφέρθηκε και στην δημοσιονομική προσαρμογή του 2021 με μια διφορούμενη δήλωση, η οποία όμως είχε ως βάση ότι η απόλυτη δημοσιονομική ελευθερία του 2020 δεν θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο.

Συγκεκριμένα είπε ότι η επάνοδος στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ θα πρέπει να εξετασθεί το επόμενο έτος, και τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης των κανόνων αυτών, ώστε το πλαίσιο δημοσιονομικής εποπτείας να είναι απλούστερο και πιο αξιόπιστο. Ο κ. Ρέγκλινγκ πρόσθεσε ότι μία πρόωρη επιστροφή στους κανόνες αυτούς θα μπορούσε να προκαλέσει μία νέα ύφεση, αλλά και ότι μία πολύ αργή επάνοδος θα μπορούσε να οδηγήσει στην υπερχρέωση αρκετών χωρών.

Με την παρέμβαση αυτή ο Γερμανός τεχνοκράτης άφηνε να εννοηθεί αν μη τι άλλο ότι η πλήρης δημοσιονομική ελευθερία δεν θα επαναληφθεί και το 2021.

Τα μέτρα της ΔΕΘ

Σε αυτήν την συζήτηση η Ελλάδα προσέρχεται θέλοντας να εφαρμόσει για το 2021 τρεις δέσμες μέτρων:

  • Μέτρα που θα συνεχίσουν να στηρίζουν επιχειρήσεις και εργαζόμενους
  • Μόνιμες μειώσεις φόρων
  • Αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Η πρώτη κατηγορία είναι αποδεκτή και τώρα, καθώς όλες οι χώρες είχαν τεράστια ύφεση από την πανδημία. Η μείωση όμως της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και των ασφαλιστικών εισφορών και η αύξηση των αμυντικών δαπανών, παρόλο που είναι εντελώς απαραίτητες μετά την δεκαετή κρίση των τριών μνημονίων και την κρίση που συνεχίζεται με την Τουρκία, είναι αμφίβολο πως θα αντιμετωπιστούν, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι του δεύτερου κύματος του κορονοϊού και η συνέχεια είναι αβέβαιη.

Πληροφορίες λένε ότι μαζί με τα μέτρα θα παρουσιαστούν και κάποια αντισταθμιστικά μέτρα τα οποία θα μετριάζουν την δημοσιονομική απόκλιση. Επιπλέον, η Ελλάδα δεν είχε καμία ιδιαίτερη μεταχείριση (λόγω ενισχυμένης εποπτείας), ούτε στις δαπάνες για το κορονοϊό, ούτε και στους όρους με τους οποίους θα διατεθούν τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης. Τα χρήματα αυτά όμως σχετίζονται με τις δαπάνες για την αντιμετώπιση και την ανάκαμψη των οικονομικών από τον κορονοϊο.

Το καλύτερο σενάριο θα είναι οι υπουργοί οικονομικών να μην πάρουν καμία απόφαση για τους δημοσιονομικούς περιορισμούς τους 2021. Τότε ο δρόμος των εξαγγελιών είναι ανοιχτός…

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα