Στόχο για εισπράξεις 5,6 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα θέτει για φέτος η ΑΑΔΕ

Στόχο για εισπράξεις 5,6 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα θέτει για φέτος η ΑΑΔΕ
Φωτογραφία αρχείου AP

Ο πήχης έχει τεθεί ακόμη πιο ψηλά από τα προηγούμενα έτη, με σκοπό να επιτευχθεί ένα νέο εισπρακτικό ρεκόρ. Ρόλο θα παίξει και ο χρόνος στον οποίο θα θεσμοθετηθεί και θα λειτουργήσει η επέκταση της ρύθμισης έως και στις 120 δόσεις για οφειλές στην εφορία.

Στόχο να εισπράξει πάνω από 5,5 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές βάζει για φέτος η ΑΑΔΕ με βάση την έκθεση της ΕΕ για δεύτερη αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα.

Ειδικότερα οι εισπρακτικοί στόχοι όπως αναφέρονται στην έκθεση για την δεύτερη αξιολόγηση είναι οι εξής:

– Η είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ από το λεγόμενο «παλαιό» υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δηλαδή από το συνολικό ποσό των οφειλών που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι το τέλος του 2018.

– Η είσπραξη του 27% από τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που θα δημιουργηθούν εντός του 2019. Με δεδομένο ότι κάθε χρόνο τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη αγγίζουν ή και υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ, η είσπραξη ποσοστού 27% σημαίνει ότι θα φέρει στα δημόσια ταμεία στα 2,7 δισ. ευρώ.

Συνεπώς, το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις Εφορίες που θα επιδιώξουν να εισπράξουν οι υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. υπερβαίνει τα 5,6 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι ο πήχης έχει στηθεί ακόμη πιο ψηλά από τα προηγούμενα έτη, με σκοπό να επιτευχθεί ένα νέο εισπρακτικό ρεκόρ.

Αυτονόητο είναι ότι και το 2019 όπως και το 2018 το μεγαλύτερο μέρος του στόχου θα εισπραχθεί μέσω αναγκαστικών μέτρων και κυρίως κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών.

Ωστόσο ρόλο θα παίξουν φέτος και οι ρυθμίσεις οφειλών . Εκτός από την πάγια ρύθμιση των 12 έως 24 δόσεων ρόλο θα παίξει και ο χρόνος στον οποίο θα θεσμοθετηθεί και θα λειτουργήσει η επέκταση της ρύθμισης έως και στις 120 δόσεις για οφειλές στην εφορία.

Τούτο διότι σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση της Κομισιόν, η κυβέρνηση συμφώνησε με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς να μην προωθήσει στο εγγύς μέλλον καμία νέα έκτακτη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο που θα προβλέπει πολύ περισσότερες μηνιαίες δόσεις που θα μπορούν να φθάνουν έως και τις 120.

Δεύτερη αναπροσαρμογή στις αντικειμενικές

Η έκθεση της επιτροπή θυμίζει ότι φέτος θα γίνει και το δεύτερο βήμα στην προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές που έχει ξεκινήσει από το 2018 και θα ολοκληρωθεί το 2020.

Μάλιστα τονίζει ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που θα πραγματοποιηθεί φέτος θα βασιστεί στις εισηγήσεις που έκαναν πέρυσι οι πιστοποιημένοι εκτιμητές προς το υπουργείο Οικονομικών, για το ύψος των αγοραίων τιμών των ακινήτων. Δηλαδή, δεν θα γίνει φέτος νέα διαδικασία εκτίμησης των αγοραίων τιμών. Αυτό σημαίνει ότι η φετινή διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών μπορεί να ολοκληρωθεί γρήγορα, χωρίς δηλαδή να χρειαστεί να διατεθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ο χρόνος που απαιτήθηκε πέρυσι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα