Στουρνάρας: Στόχος το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 και καθόλου νέα μέτρα

Στουρνάρας: Στόχος το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 και καθόλου νέα μέτρα
EUROKINISSI

Στο πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα ο Γιάννης Στουρνάρας μίλησε για τη μείωση χρέους, τις απολύσεις στο δημόσιο και το φόρο ακινήτων (Vid)

Για δημοσιονομικό κενό που θα φθάσει τα 2,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2015-16 έκανε λόγο ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος έδωσε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στόχος για την Ελλάδα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 και να μην χρειαστούν νέα μέτρα, ενώ συμπλήρωσε πως αν επιτευχθεί το πλεόνασμα είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να αναζητηθούν νέοι τρόποι ανακούφισης από το χρέος με την ''ενεργοποίηση της ρήτρας μείωσης του χρέους''.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στις απολύσεις στο Δημόσιο λέγοντας πως η κυβέρνηση θα αντικαταστήσει 15.000 δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το τέλος του 2014 ''εκ των οποίων οι 4.000 μέχρι το τέλος του 2013'', ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της χώρας, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως ''μέχρι να μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές ο δρόμος παραμένει ακόμα δύσβατος''. Όσον αφορά το φόρο ακινήτων, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως το το 2013 ''θα είναι κατά 15% μικρότερος''.

''Έως τώρα έχουν διανυθεί περισσότερο από τα 2/3 της απόστασης όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή και περισσότερο από τα 3/4 της απόστασης όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα'' επανέλαβε ο κ. Στουρνάρας, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα ήταν δύσκολες αλλά έγιναν κάτω από κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σημειώνοντας ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μπορούν μετά την ανακεφαλαιοποίηση ''να ενσωματώσουν τις μικρές τράπεζες''.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι έχουν επιστρέψει περίπου 20 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, ενώ εκτίμησε πως δεν θα χρειαστούν πρόσθετες παρεμβάσεις καθώς ο προϋπολογισμός πηγαίνει καλύτερα των προβλέψεων.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε ότι η πορεία του προϋπολογισμού τη διετία 2013-14 θα καλύψει τα οποία δημοσιονομικά κενά προκύψουν τη διετία 2015-16.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Διάγγελμα Σαμαρά: Διώχνουμε επίορκους και προσλαμβάνουμε νέους και άξιους. Σύντομα θα απαλλαγούμε από το μνημόνιο

Σχέδιο εξομοίωσης των αντικειμενικών τιμών με τις αγοραίες

ΤτΕ: Το ΤΧΣ θα ζητήσει την αξιολόγηση των 4 συστημικών τραπεζών

Στουρνάρας: Στόχος το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013

SHARE:

24Media Network