Συνήγορος του Πολίτη: 4 εκατομμύρια πολίτες κινδυνεύουν με κατάσχεση για οφειλές προς το Δημόσιο

Ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης
Ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης EUROKINISSI

Ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, μίλησε στον News 24/7 στους 88,6 σημειώνοντας πως ο αριθμός των πολιτών που έχει χρέη προς το Δημόσιο, έχει τετραπλασιαστεί σε σχέση με πριν από 10 χρόνια.

Τέσσερα εκατομμύρια πολίτες κινδυνεύουν με κατάσχεση για οφειλές προς το Δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) δήλωσε ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης μιλώντας στον Νews24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή "Παιχνίδια εξουσίας" των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.

"Πριν από 10 χρόνια -εξήγησε- λίγο πάνω από 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας είχαν χρέη προς το Δημόσιο, τώρα ο αριθμός έχει τετραπαλασιαστεί". Η κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη χώρα της ΕΕ υποστήριξε σημειώνοντας ότι πρέπει να αναληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για να διορθωθούν οι στρεβλώσεις του συστήματος είσπραξης των οφειλών. Αναφερόμενος στο συνολικό ποσό ιδιωτικών χρεών προς το Δημόσιο είπε ότι "τον Σεπτέμβριο υπήρξε υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 100 δισ ευρώ".

Με αφορμή την σχετική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, ανέφερε ότι έχει γίνει κατάσχεση προνοιακών επιδομάτων, κατάσχεση σε πολλούς λογαριασμούς του ίδιου οφειλέτη για μία οφειλή, κατάσχεση για οφειλή που έχει ήδη πληρωθεί.

ADVERTISING

"Η τράπεζα λειτουργεί ως το μακρύ χέρι του εισπρακτικού μηχανισμού του Δημοσίου" σημείωσε και πρόσθεσε: "Υπάρχει εσφαλμένη εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας. Για παράδειγμα, διαπιστώνουμε στο ΑΤΜ ότι έχει κατασχεθεί ποσό χωρίς ειδοποίηση. Όταν έχουμε κληρονομήσει οφειλές, μπαίνουν προσαυξήσεις χωρίς να γνωρίζουμε καν την ύπαρξη της οφειλής. Ενημερώνουμε διαρκώς τους αρμόδιους. Διαμεσολαβούμε για ατομικές υποθέσεις και πολλές φορές έχουμε καταφέρει να άρουμε την αδικία. Πρέπει να γίνει σαφές ότι θωρακίζεται το ποσό των 1.000 ευρώ. Εχει υπάρξει κατάσχεση κάτω του ποσού του ακατάσχετου ορίου. Για να αρθεί το σφάλμα υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία του πολίτη".

SHARE:

24Media Network