Τα δυσβάστακτα βάρη του πολυνομοσχεδίου

Τα δυσβάστακτα βάρη του πολυνομοσχεδίου
Christmas Eve at Kapani market in Thessaloniki on December 24, 2014. / 24 2014. Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ποιοι πλήττονται από το φορο-σοκ των 3,6 δισ. ευρώ. Τι περιλαμβάνει η πρώτη δέσμη μέτρων. Η ακτινογραφία του νέου καθεστώτος ΦΠΑ

Τσουνάμι φόρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που αναμένεται να γονατίσει μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις αλλά και καταναλωτές, περιλαμβάνει η πρώτη δέσμη μέτρων που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή. Το φορτίο που καλείται να σηκώσει το σύνολο του πληθυσμού είναι εξαιρετικά βαρύ, καθώς το οικονομικό επιτελείο δίνει μάχη για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 2015.

Μεγάλοι χαμένοι είναι οι συνταξιούχοι, καθώς το χτύπημα που θα δεχθούν από την πρώτη φουρνιά μέτρων είναι διπλό.

Οι συνταξιούχοι δεν θα δουν μόνο ραγδαία αύξηση του κόστους διαβίωσής τους, λόγω του μαζικού κύματος ανατιμήσεων που θα φέρει στην αγορά η αλλαγή του καθεστώτος του ΦΠΑ, αλλά και θα δουν μείωση στις συντάξεις τους και κυρίως όσοι κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 30/6/2015 και δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος ηλικίας.

Ειδικότερα, τα πρώτα μέτρα που ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή έχουν ως εξής:

H ακτινογραφία του νέου καθεστώτος ΦΠΑ

1) Υψηλός συντελεστής 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών φροντιστηρίων μαθημάτων, ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Το μέτρο τίθεται σε ισχύ από τον τρέχοντα μήνα.

2) Αύξηση από το 13% στον υψηλό συντελεστή 23%:

– για όλα τα έτοιμα γεύματα και τα λοιπά είδη που σερβίρονται από τα καταστήματα μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, ουζερί, οινομαγειρεία, καφετέριες, σνακ μπαρ, καντίνες, φαστφουντάδικα)

– για όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα είδη διατροφής

– για τα μη βασικά νωπά τρόφιμα

– για τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς και τα κόμιστρα των ταξί

– για τα εισιτήρια των κινηματογράφων και των λοιπών θεαμάτων (πλην των θεάτρων),

– για τις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών

– για τις υπηρεσίες νοσηλείας που παρέχονται από ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά θεραπευτήρια – για τις υπηρεσίες επιδιόρθωσης και μετατροπής ενδυμάτων και υφασμάτινων ειδών

– για τις υπηρεσίες που παρέχουν συγγραφείς, καλλιτέχνες και συνθέτες και για τις εισαγωγές και τις παραδόσεις αντικειμένων τέχνης ή καλλιτεχνικής αξίας

– για τις υπηρεσίες επισκευής ποδηλάτων, υποδημάτων και δερματίνων ειδών,

– για τις πωλήσεις ανθέων και φυτών.

3) Μείωση του συντελεστή από το 6,5% στο 6% για τα φάρμακα, τα εμβόλια, τις εκδόσεις βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών, καθώς επίσης και για τα εισιτήρια των θεατρικών παραστάσεων.

4) Αύξηση του συντελεστή για τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%.

5) Σταδιακή κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου. Ειδικότερα, η μείωση κατά 30% των συντελεστών ΦΠΑ καταργείται από την 1η-10-2015 στα ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά του Αιγαίου με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα και από την 1η-6-2016 στα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά. Εξαιρούνται της κατάργησης και παραμένουν σε ισχύ οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τα πλέον απομακρυσμένα νησιά.

Άλλα φορολογικά μέτρα

– Αύξηση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα ετήσια ατομικά εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

Ειδικότερα:

1) Για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ, ο συντελεστής αυξάνεται από το 1,4% στο 2%.

2) Για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ, ο συντελεστής αυξάνεται από 2,1% σε 4%.

3) Για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ, ο συντελεστής αυξάνεται από 2,8% σε 6%.

4) Για εισοδήματα πάνω 500.001 ο συντελεστής αυξάνεται από το 2,8% στο 8%.

– Αύξηση του συντελεστή του φόρου εισοδήματος για τις μεγάλες επιχειρήσεις από το 26% στο 29%.

– Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για όλες τις εταιρείες.

Αναλυτικά:

– Από το 80% στο 100% αυξάνεται ο συντελεστής της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις ανώνυμες εταιρείες, τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, τους συνεταιρισμούς.

– Από το 55% στο 75% αυξάνεται ο συντελεστής της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις προσωπικές εταιρείες, τις αστικές εταιρείες, τις κοινοπραξίες.

– Αύξηση κατά 30% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, τις πισίνες και τα αεροσκάφη. Ειδικότερα, ο συντελεστής του φόρου αυξάνεται από το 10% στο 13% του ισχύοντος τεκμηρίου διαβίωσης για τα ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, τις πισίνες, τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και τα ανεμόπτερα.

– Επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης και στα σκάφη θαλάσσης μήκους άνω των 5 μέτρων. Συγκεκριμένα, επιβάλλεται φόρος 13% επί του ισχύοντος ποσού τεκμηρίου διαβίωσης σε όλα τα σκάφη αναψυχής μήκους μεγαλύτερου των 5 μέτρων ανοικτού τύπου.

– Αύξηση του φόρου επί των ασφαλίστρων.

Ο συντελεστής του φόρου αυξάνεται από το 20% στο 25% για τον κλάδο πυρός και από το 10% στο 15% για τον κλάδο των αυτοκινήτων (συμπεριλαμβανομένης και της αστικής ευθύνης).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα