Τα "σενάρια" που συζητούνται για το "κούρεμα" στην Τράπεζα Κύπρου

Πολίτες περπατούν έξω από υποκατάστημα της τράπεζας Κύπρου, στην Αθήνα, τη Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012.Το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ανταλλαγή στοιχείων ενεργητικού με ελληνική τράπεζα που δραστηριοποιείται στην Κύπρο, εξετάζει η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου, όπως επισημαίνεται σε σημερινή της ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα κατά τα οποία το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου φέρεται να προχωρεί σε ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων με άλλον τραπεζικό οργανισμό, το Συγκρότημα διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του ότι στο πλαίσιο του ευρύτερου προγραμματισμού του για ενίσχυση της κεφαλαιακής του θέσης, καθώς και θωράκισης του ισολογισμού του, εξετάζει αριθμό επιλογών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Πολίτες περπατούν έξω από υποκατάστημα της τράπεζας Κύπρου, στην Αθήνα, τη Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012.Το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ανταλλαγή στοιχείων ενεργητικού με ελληνική τράπεζα που δραστηριοποιείται στην Κύπρο, εξετάζει η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου, όπως επισημαίνεται σε σημερινή της ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα κατά τα οποία το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου φέρεται να προχωρεί σε ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων με άλλον τραπεζικό οργανισμό, το Συγκρότημα διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του ότι στο πλαίσιο του ευρύτερου προγραμματισμού του για ενίσχυση της κεφαλαιακής του θέσης, καθώς και θωράκισης του ισολογισμού του, εξετάζει αριθμό επιλογών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τίποτα δεν είναι οριστικό για την Τράπεζα Κύπρου. Τι συζητείται για το "κούρεμα" των καταθέσεων και την ανακεφαλαιοποίησή της

Η συνάντηση του Κύπριου προέδρου με την Τρόικα θα κρίνει το μέλλον των διαπραγματεύσεων για το "κούρεμα" των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, που έχει τεθεί και ως προϋπόθεση από το Eurogroup για την τελική συμφωνία.

Τα σενάρια που συζητούνται για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου είναι:

-Επιβολή τέλους 25% στις ανασφάλιστες καταθέσεις.

-Επιβολή μικρότερου τέλους στις ανασφάλιστες καταθέσεις Κύπρου και μικρού τέλους στις υπόλοιπες ανασφάλιστες καταθέσεις του συστήματος.

- Επιβολή μικρότερου τέλους σε όλες τις ανασφάλιστες καταθέσεις.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο αντιπρόεδρός της Χρίστος Παύλου, το συνολικό πακέτο διάσωσης για την Κύπρο προβλέπει η Λαϊκή Τράπεζα να ανακεφαλοποιηθεí με 3.8 δισ. ευρώ με το ακραίο σενάριο της PIMCO και ταυτόχρονα να απεμπλακεί από την Ελλάδα με παροχή από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό, που θα αναλάβει τις εργασίες της με ποσό 2.1 δισ. ευρώ σε μετρητά.

Σε περίπτωση που η τράπεζα δεν ανακεφαλοποιηθεί και αναγκαστεί να τεθεί σε εκκαθάριση θα πρέπει σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία να αντιμετωπιστούν οι εξής συνέπειες:

1. Περίπου 15 δισ. καταθέσεις θα παγοποιηθούν από τις οποίες τα 8 δισ. είναι στην Κύπρο.

2. Θα ενεργοποιηθούν οι εγγυήσεις που αφορούν καταθέσεις που εμπίπτουν κάτω από το σχέδιο τον 100 χιλιάδων ευρώ.

Σε περίπτωση που δεν διασωθεί η Λαϊκή θα προκύπτουν υποχρεώσεις του κράτους ύψους 7.5 δισ. ευρώ.

3. Ποσό 192 εκατ. ευρώ αφορούν καταθέσεις κρατικών, ημικρατικων οργανισμών, δημοτικών συμβουλίων, υπουργεíων και ταμείων κοινωνικών ασφαλίσεων.

4. Περίπου 75 χιλιάδες επιχειρήσεις στην Κύπρο διατηρούν τούς τρεχούμενους λογαριασμούς και τα δάνειά τους στη Λαϊκή τράπεζα.

5. Ιδιώτες πελάτες τις τράπεζας ανέρχονται στις 400 χιλιάδες. Υπάρχουν 91 χιλιάδες τρεχούμενοι λογαριασμοί που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες κεφαλαίου επιχειρήσεων και οργανισμών και 7.5 χιλιάδες κυμαινόμενες επιβαρύνσεις στο ενεργητικό εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

6. 535 ταμεία πρόνειας και 30 ταμεία ασφαλιστικών εταιρειών έχουν καταθέσεις στη Λαϊκή, ύψους 724 εκατ. ευρώ.

7. Γύρω στα 35 χιλιάδες ακίνητα είναι υποθηκευμένα και τα δάνεια τον Κυπρίων στη Λαϊκή ανέρχονται στα 8.5 δισ.

8. Οι υπάλληλοι τις Λαϊκής στην Κύπρο είναι περίπου 2300 και το ταμείο προνοίας τους ανέρχεται στα 270 εκατ.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα ο "Φιλελεύθερος" είχε αποκαλύψει, από τις 27 Απριλίου 2012, έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών προς το υπουργικό συμβούλιο στο οποίο τονιζόταν η επιτακτική ανάγκη για αναδιάρθρωση της Λαϊκής τράπεζας σε περίπτωση που αποτύγχαναν οι προσπάθειες για ανακεφαλοπιοιση μέσω αγορών.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ παραδέχτηκε ότι το νομοσχέδιο για τη Λαϊκή τράπεζα άρχισε να ετοιμάζετε από την Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο του 2012, κατά απαίτηση τις τρόικας, με στόχο την κάλυψη του νομοθετικού κενού που εντοπίστηκε για εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ωστόσο, είπ,ε δεν προωθήθηκε ποτέ προς την εκτελεστική εξουσία παρά μόνο τα τελευταία εικοσιτετράωρα, κατόπιν -όπως υποστήριξε- της συμφωνίας τρόικας κυβέρνησης Αναστασιάδη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στον αέρα η τράπεζα Κύπρου: Έρχεται κούρεμα 25% άνω των 100.000 ευρώ

Στις Βρυξέλλες Αναστασιάδης και πολιτικοί αρχηγοί, "κλειδώνει" το κούρεμα των καταθέσεων

Θρίλερ με τη Λαϊκή Τράπεζα. Και 2η διάψευση για κλείσιμο και απολύσεις

SHARE: