Τα stress tests φέρνουν νέα έξοδο στις αγορές πριν την τελική ευθεία

Τα stress tests φέρνουν νέα έξοδο στις αγορές πριν την τελική ευθεία
Η ελληνική σημαία και η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φόντο τον Παρθενώνα Eurokinissi

Tο αναμενόμενο θετικό αποτέλεσμα των stress τεστ περιμένει το οικονομικό επιτελείο, για να προχωρήσει σε μια νέα δοκιμαστική έξοδο δανεισμού από τις αγορές

Μετά την επιβεβαίωση της πρόθεσης όλων των δανειστών να αναζητήσουν λύση για την ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους – παρά τις επιμέρους διαφωνίες που υπάρχουν – σε Ουάσινγκτον και Σόφια, το οικονομικό επιτελείο θέλει να εκμεταλλευτεί και τα αποτελέσματα των stress test, τα οποία θα ανακοινωθούν στις 5 Μαΐου.

Το κλίμα έχει βελτιωθεί τις φήμες που κυκλοφορούν σε κύκλους της αγοράς ότι το ΔΝΤ φαίνεται να υποχωρεί από την θέση του για την ύπαρξη αποθέματος ασφαλείας 10 δις από το δάνειο του ESM για μελλοντικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης δείγμα ότι ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης έχει μειωθεί.

Στις καλές ειδήσεις για την Ελλάδα συγκαταλέγονται και το πολύ καλό δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2017 όταν η Ελλάδα ξεπέρασε κατά πολύ το στόχο του προγράμματος επιτυγχάνοντας πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ.

Τα θετικά σημάδια φαίνονται και στην αγορά χρήματος έχουν αρχίσει να φαίνονται και στις αποδόσεις του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου που έχει υποχωρήσει κοντά στο 3,80% ενώ επί περίπου δύο μήνες βρίσκονταν σταθερά πάνω από το 4%.

Με τα δεδομένα αυτά , υπάρχει στερεή βάση να προχωρήσει ο αρχικός σχεδιασμός για μια νέα δοκιμαστική έκδοση τον Μάιο. Ωστόσο λόγω της γενικής ρευστότητας εξετάζονται πολλά εναλλακτικά σενάρια για το πως ακριβώς θα γίνει αυτή η νέα έξοδος. Τις λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνει μια έκδοση ενός 3ετούς ομολόγου ενώ περισσότερο πιθανό είναι και αυτή η έξοδος να γίνει με κάποιους είδους ανταλλαγή εντόκων γραμματίων διάρκειας 3 μηνών με εξάμηνα ώστε να αναδιαρθρωθεί και ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός του δημοσίου. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέχρι και τα μέσα στην εβδομάδα ώστε να υπάρξουν οι κατάλληλες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και η έκδοση να προχωρήσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα ανάλογα πάντα με τις συνθήκες της αγοράς.

 Η έκδοση θα έρθει πριν την επάνοδο των ομάδων των δανειστών στην Αθήνα στις 14 Μαϊου για το τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση με στόχο να υπάρχει τεχνική συμφωνία ως το Eurogroup στις 24 του μήνα.

Η τελευταία δοκιμαστική έξοδος αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι και πάντως μετά την λύση πακέτο για χρέος και επόμενη μέρα που θα πρέπει να πάρουν οι δανειστές μέχρι τις 21 Ιουνίου ή το αργότερο έως και τις 13 Ιουλίου.

 Θετικά μηνύματα και από ΟΟΣΑ

Στις θετικές ειδήσεις θα μπορεί να συμπεριληφθεί από σήμερα και η έκθεση του ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα που αναμένεται να επικυρώνει την ανάκαμψη της οικονομίας τις καλές δημοσιονομικές επιδόσεις τα τελευταία τρία χρόνια και την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους.

 Αναμένεται επίσης να δίνει εύσημα για την προώθηση μεταρρυθμίσεων όπως την βελτίωση της φορολογικής διοίκησης αλλά και την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

 Με αφορμή την δημοσίευσή της Θα βρεθεί στην Αθήνα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχέλ Χουρία ο οποίος θα συναντηθεί νωρίς το πρωί με τον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και στην συνέχεια με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου όπου και θα παρουσιάσει και την έκθεση του διεθνούς οργανισμού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα