Τέλος στο κίνητρο της έκπτωσης φόρων κατά 25% για εμπρόθεσμη καταβολή

Τέλος στο κίνητρο της έκπτωσης φόρων κατά 25% για εμπρόθεσμη καταβολή
Υπουργείο Οικονομικών Eurokinissi

Τέλος στις εκπτώσεις για εμπρόθεσμες πληρωμές φόρων - Δεν πρόκειται να παραταθεί έως το τέλος του έτους το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων κατά 40%.

Το τέλος του κινήτρου της έκπτωσης κατά 25% που είχε δοθεί ως τώρα για την εμπρόθεσμη καταβολή φόρου εφαρμόζει άμεσα το Υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της πολιτικής του για πέρασμα από τα οριζόντια μέτρα σε πιο στοχευμένες πολιτικές στήριξης της οικονομίας.

Τούτο δε την στιγμή που από το ΥΠΟΙΚ παραδέχονται ότι μέσω του μέτρου αυτού η πτώση των εσόδων συγκρατήθηκε στο 17,2% ακόμη και τον Απρίλιο που ήταν στο σύνολό του μήνας καραντίνας για την οικονομία. Μάλιστα αρμόδια πηγή του ΥΠΟΙΚ τόνισε την εντυπωσιακή πορεία των εσόδων λόγω του ΦΠΑ και της έκπτωσης του 25% την τελευταία ημέρα του Απριλίου (δηλαδή εργάσιμη ημέρα του Απριλίου) όταν ποσό των εισπράξεων έφτασε σε περίπου 705 εκατ. ευρώ.

Στην κατεύθυνση αυτή βέβαια από το Υπουργείο Οικονομικών παραδέχονται ότι παρότι υπάρχει σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας τον μήνα που διανύουμε, ο Μάϊος θα είναι πολύ πιο δύσκολος μήνας σε ότι αφορά στα φορολογικά έσοδα από ότι ο Απρίλιος.

Αρμόδια πηγή του ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι το Απρίλιο η δαπάνη για την πληρωμή του επιδόματος ειδικού σκοπού των 800 ευρώ σε εργαζόμενους σε πληττόμενες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες έφτασε το 1,5 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά στην έκπτωση κατά 40% των ενοικίων για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους τους, είπε ότι δεν πρόκειται να συνεχιστεί περά από τον Μάιο και μάλιστα τόνισε ότι από τώρα και πέρα θα πρέπει να στηριχτούν και οι ιδιοκτήτες.

Ως προς το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, η δεύτερη φάση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη, η ίδια πηγή τόνισε ότι τελικά οι επιχειρήσεις που είναι συμβατές με τα κριτήρια είναι 72.000 και όχι 90.000, όπως υπολογίζονταν αρχικά. Αυτό σημαίνει ότι και το συνολικό ποσό που θα μοιραστεί με βάση τον αλγόριθμο του ΥΠΟΙΚ θα είναι περίπου 820 εκατ. ευρώ και όχι 1δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν μπει στην εφαρμογή για να κάνουν την τελική αποδοχή του συγκεκριμένου δανείου από το Δημόσιο 65.000 επιχειρήσεις. Για τον λόγο αυτό αναμένεται να δοθεί και μια μικρή παράταση για την να κλείσει ο πρώτο κύκλος.

Ο δεύτερος κύκλος θα ανοίξει τον Ιούνιο και θα περιλαμβάνει τα στοιχεία για την πορεία των επιχειρήσεων για τον Απρίλιο τον Μάιο και τον Ιούνιο. Συνεπώς η πτώση του τζίρου που θα καταγραφεί θα είναι πολύ μεγαλύτερη και κατά συνέπεια και το ύψος της επιστρεπτέας προκαταβολής για κάθε συμβατή επιχείρηση θα είναι πολύ υψηλότερη.

Τέλος, η ίδια πηγή από το ΥΠΟΙΚ δήλωνε αισιόδοξη ότι η Ελλάδα θα πάρει κανονικά την δόση των 650 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων με δεδομένο ότι και το επιτυχημένο κλείσιμο της 6 αξιολόγησης θα πιστοποιηθεί κανονικά με την έκθεση της Επιτροπής που θα περάσει από το Eurogroup της 11 Ιουνίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα