Θετικές οι πρώτες εντυπώσεις από την αξιολόγηση της FATF

Θετικές οι πρώτες εντυπώσεις από την αξιολόγηση της FATF
Εξωτερική άποψη του κτιρίου του υπουργείου Οικονομικών Eurokinissi

Η ομάδα της Χρηματοοικονομικής Δράσης κατέγραψε υψηλό βαθμό συνεργασίας των ελληνικών αρχών, οργάνωση και καλή ποιότητα του προσωπικού.

Με θετικές εντυπώσεις έφυγε από την χώρα μας η ομάδα της Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force – FATF) που ασχολείται με τα την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Η ομάδα που αποτελούνταν από αξιολογητές από την Γερμανία, το Βέλγιο, το Λίβανο, την Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τρία μέλη της γραμματείας της FATF, πραγματοποίησε από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 16 Νοεμβρίου επιτόπια επίσκεψη στην Ελλάδα, προκειμένου να συναντηθεί με τις Ελληνικές Αρχές που ασχολούνται με την καταπολέμηση των αδικημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες Οι πρώτες διαπιστώσεις ήταν θετικές:

Συγκεκριμένα καταγράφηκε υψηλός βαθμός συνεργασίας των ελληνικών αρχών, οργάνωση, και η καλή ποιότητα του προσωπικού. Θετικά αποτιμήθηκε επίσης ότι ελληνική Πολιτεία έχει προχωρήσει σε μια σειρά από νομοθετικές και οργανωτικές παρεμβάσεις που υιοθετούν τις συστάσεις της FATF καθώς χρησιμοποιεί ένα πλήρες φάσμα νομικών εργαλείων μετά από συζητήσεις και με πολλές χώρες που αντιμετωπίζουν θέματα σχετικά με την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας

Τα πρώτα αποτελέσματα γνωστοποιήθηκαν την Παρασκευή στην Γενική Γραμματέα του ΥΠΟΙΚ και επικεφαλής της ελληνικής αποστολής της αξιολόγησης κ.’Ελενας Παπαδοπούλου και υψηλόβαθμων στελεχών της Επιτροπής Στρατηγικής για την καταπολέμηση των αδικημάτων του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Η επιτόπια επίσκεψη είναι η βάση για την τελική αξιολόγηση της χώρας μας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια της FATF τον Ιούνιο του 2019 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η ομάδα αξιολόγησης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τις Αρχές (Υπ. Οικονομικών, FIU, ΤτΕ, Υπ. Δικαιοσύνης, Ελληνική Αστυνομία, ΑΑΔΕ, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, ΕΛΤΕ, ΕΕΕΠ κ.α.) ζητήματα που σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα του εθνικού μηχανισμού ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, καθώς και ζητήματα που αναφέρονται στην Έκθεση Εκτίμησης Εθνικού Κινδύνου (NRA) που εκπονήθηκε και δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα. Οι αξιολογητές συναντήθηκαν επίσης με στελέχη πολυάριθμων οργανισμών του ιδιωτικού τομέα, πράγμα που αποτελεί κοινή πρακτική στις αξιολογήσεις της FATF.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα